1 kg rabarber, 1 lit vatten, 1 kg socker, 25 gr citronsyra, 2 apelsiner, 2 citroner.
Koka rabarbern 5 min. silas. Kokas sedan med sedan med socker och skal och saft av apelsin och citron. Sätt av till röd karamellfärg.
1 hårdkokt ägg, 1 rått ägg, 1 msk senap, 1 msk vinäger, 1-2 kryddmått salt, ½ krm vitpeppar, 1 dl vispgrädde, finklippt dill.
Mosa den kokta gula. Blanda ned den råa gulan, senap, vinäger och kryddor. Vispa grädden, ej för hårt. Blanda den försiktigt med ägg och kryddblandningen. Vänd ner den hårt vispade vitan och den hackade kokta. Smaksätt med dill.
Serveras till varmrökt fisk
Riv det gula av fem sköljda citroner och pressa ur saften. Lägg skal, saft 1,8 lit socker 2 ½ msk (30 gr) pulvriserad citronsyra i en bunke. Häll på 1 ½ lit kokande vatten och rör om. Låt stå till nästa dag. Sila saften och häll upp på väl rengjorda flaskor. På sval plats håller den sig 6 veckor.
4 port
2 dl risgryn
4 dl vatten salt
1 brk (175 gr) sparris
1 brk (115 gr) musslor
Margarin eller smör
3 äggvitor
½ – 3 dl majonnäs
1 knippe dill
Koka risgrynen i mussel- och sparrisspad plus vatten ca 20 min. Smörj under tiden ett gratängfat, klipp dillen fint och vispa vitorna till skum. Blanda ner sparrisbitar och musslor i riset och fördela i fatet. Vänd försiktigt ner majonnäs och dill i äggviteskummet. Bred blandningen över riset och grädda i 225 ugnsvärme ca 20 min eller tills äggvitemassan stelnat. Servera med tomat och isbergssallad.
2 portioner
1 Aubergine
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
85-90 gr färsk svamp
85-90 gr Butternutpumpa
85-90 gr Sötpotatis
1 klick smör 25-30 gr
100 gr riven cheddarost
ca 1 dl grädde
hackad persilja
1 tsk Timjan
1 tsk Chiliflakes (hettan ska finnas där men inte dominera)
Salt och peppar
Att baka auberginen i ugnen på ett bakplåtspapper var ingen bra idé. När Auberginen är färdig blir den lite ostyrig och svår att få upp ur ugnsblecket, pappret ville dessutom gärna följa med. Bättre då att ugnsbaka på en låg plåt utan papper.
Börja med att göra i ordning alla ingredienser. När du köper löjrom så ska du se till att den du köper är torr, till och med väldigt torr, det får inte finnas minsta spår av vattninghet. Du ser redan i butiken om konsistensen är den rätta. När de skedar upp rommen ska det bli en tydlig grop som inte tenderar att förlora något av sin gropighet. OM du ska lyckas forma fins löjromsägg måste rommen vara torr. Dessutom kan det ju tyckas lite onödigt att betala för vatten.
En burk löjrom
Vitt bröd 1 skiva/portion
Mycket finhackad schalottenlök eller rödlök
Rensade färska räkor
Några färska salviablad
några droppar färsk citronsaft
Smör
8 röda tomater (jag använde plommontomater med mycket fruktkött och lite frön)
1 citron
1 lime
En rejäl ruska basilika
2 dl Muskovadosocker
6 dl strösocker
1 dl sirap
Hade en plommontomatplanta i odlingslådan som var mer lämpad för drivhuset, som jag inte har. Därför har jag hur mycket gröna tomater som helst. Chutney är ett utmärkt tillhör till stekt kött och fisk, du kan också ha den som komplement på ostbrickan, kanske till och med på en rostad macka.
1 kg göra tomater
50 gr mörkt muskovadosocker
200 gr strösocker
2 msk honung
2 st hela röda chilifrukter inkl fröna (spansk pappar)*
1 bit habanero
2 msk riven färsk ingefära
1 1/2 dl vitvinsvinäger
1 tsk nystött kardemumma
några bitar kanel
ev. flytande pektin
Skär tomaterna i bitar och lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i en ganska stor kastrull. Ge det ett uppkok och sänk sedan värmen och låt det puttra på låg värme i minst en timme. Rör om emellanåt så att det inte fastnar i botten. Smaka abv med gärna mellanrum för att säkerställa att det har den söt-sur-heta balans som du vill ha. Om det mot slutet av kokningen känns för tunt får de tillsätta lite flytande pektin eller låta det puttra ytterligare en stund. Sätt chutney i väl rengjorda varma burkar och förslut genast. Chutneyn blir bättre om du låter den mogna några veckor på sval plats.
*Spank peppar är lurig såtillvida att den ibland är ganska het och under stundom inte het alls. Du måste därför smaka av chutney så att styrkan är den önskade.
Hade en plommontomatplanta i odlingslådan som var mer lämpad för drivhuset, som jag inte har. Därför finns hur mycket gröna tomater som helst. Denna marmelad är inget för fegisar, habanero är en potent chili, gillar du bara lite chilistyrka bör du i stället använda en röd spansk peppar.
1 kg gröna tomater
1/2 dl honung
1/2 dl ingefärssirap (det som finns i burken med syltad ingefära)
1 tsk salt, typ
1 dl äppelcidervinäger
3/4 brk syltas ingefära
400 gr socker
1 medelstor bit habanero
En massa basilika från trädgården (kan uteslutas)
Skölj och skär tomaterna i halvstora bitar, har du stavmixer får de inte vara större än att de går arr mixa. Skär den syltade ingefäran i mindre bitar. Lägg tomater och ingefära i en ganska stor kastrull tillsammans med de övriga
ingredienserna och koka upp. Låt det sedan puttra på svag värme i ca 1 timme, då torde du kokat bort så mycket vätska att du inte behöver använda pektin som förtjockningsmedel. Plocka upp alla basilikakvister och mixa därefter till en slät massa. Om marmeladen är bortitok för rinnig får du använda pektin för att få marmeladen i önskad konsistens, läs på förpackningen hur du ska dosera. Sätt på rena varma, gärna atamonsköljda, burkar och förslut genast. Marmeladen utvecklar säkerligen sin smak efter några dagar.
Att fått mycket tomatsmak utan att ha med själva tomaten i matlagningen kan ibland vara rent sensationellt. Du kan koka risotto på essensen, om du har en perfekt kokt bit torskrygg och droppar en matsked essens över över varje portion ….
Om du har en matberedare går detta väldigt enkelt att göra i ordning. Om du, som jag, bara har en mixerstav med tillbehör får man använda beredningsskålen med sin enkla kniv, det går det också men är meckigare.
en försvarlig mängd småtomater (minst 1 kg)
1 stjälk selleri skuren i fina bitar
1 hackad schalottenlök
1-2 vitlöksklyftor skuren i tunna skivor
1 bit fänkål skuren i fina bitar
ordentligt med färsk basilika hackad
färska timjansblad (1-2 msk)
en ordentlig slatt Worcestersås
lite Angostura bitter
ansluta med några droppar tabasco
Kör allt i matberedaren inte allt för fint och lägg hacket in en skål täkt med plast och låt det stå svalt minst 6 timmar.
Slå över tomathacket i en ny skål täkt med en kökshandduk eller annan tygpåse t.ex ett örngott. Häng upp tygpåsen med tomathacket med en skål under så att all vätska droppar ut. Detta tar en god stund, när det slutat droppa har du tomatessens i skålen. Kläm inte på tomathacket, detta kan du spara i portioner i frysen och använda som bas i olika tomatsåser.
Tomatessensen kan du använda till allt där du vill ha tomatsmak utan att det ligger tomater på talriken. På nätet såg jag Raymond Blanc göra tomat essens och vem kan motstå att prova.
Det är mycket lätt att göra sin egen ketchup och då kan du också reglera sockerhalten och lätt göra ketchupen vuxnare i smaken. Jag utgick från 1/3 flaska överbliven passerad tomat sås. Du kan naturligtvis också börja med hela tomater. Har du egenodlade tomater dessbättre!
ca 2 dl passerade tomater
1 lite gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 dl sherryvinäger
1/2 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl tomatpuré
ca 1 msk Worcestersås
en rejäl knippa basilika
en stor nypa salt
svartpeppar, nymalen
Lägg allt i en kastrull, blanda och koka upp och låt puttra i ca 20 min. Mixa i matberedare eller med mixerstav till en slät ketchup, glöm inte att plocka upp basilikaknippan innan mixningen. Häll upp på rena varma burkar och förslut direkt, förvara svalt.
Tips, du kan med fördel ta mer vitlök då den kokas blir den inte en sådan dominant. Om du gillar chilihetta är det inte fel att sätta en finhackad chilifrukt eller två i ketchupkoket.
150 gr smör 1 ¾ dl socker röres
½ dl grädde
½ dl sirap
2 dl havregryn
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver, 1 msk vaniljsocker tillsättes och blandas
Små klickar lägges på plåt
Smält blockchoklad mellan.
200°
530 gr smör
½ kg socker
1 dl sirap
3 dl vatten
2 msk bikarbonat
¼ msk ingefära
1 msk kanel
1 msk nejlikor
1,3 kg mjöl
Socker, sirap, vatten och kryddar kokas upp, lägg i smöret. Sedan blandas allt till en smidig deg som får vila till nästa dag.
Spara ett par hg mjöl till utbaket.
efter Astrid Gustavsson
200 gr smör och 3 dl socker röres
Rör i 1 dl sirap
1 ¼ dl vatten
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
1 msk kanel
1 lit vetemjöl
1 msk bikarbonat
225° varm ugn