Knivar
Det första du skall köpa är bra knivar och de skall vara rakbladsvassa. Den kanske viktigaste kniven är en rejäl kockkniv. Själv använder jag framförallt tre knivar: en Sabatier kockkniv 25 cm och två mindre knivar från Global 9 cm (styvt blad) och en Global 15 cm (böjligt blad). Till bröd använder jag en vanlig vågtandad brödkniv.

Mina mest använda knivar

Mina mest använda knivar

För att hålla knivarna vassa skaffa ett skärpstål eller en knivslip med porslinstrissa. Porslinstrissan är lättare att använda än ett traditionellt skärpstål.
En kockkniv skall vara så vass att den går igenom en tomats skal av egen tyngd.
Med slöa knivar går det inte att vare sig skära snygga och jämna köttskivor, hacka lök eller skiva tomater.
Bra knivar kan tyckas dyra, köp därför en i taget. Jag köpte min kockkniv 1984 för ca 900 kr och har använt den varje dag sedan dess och tycker därför att det var ett riktigt kap.
Knivar skall alltid förvaras i knivblock eller magnetlist och diskas för hand och torkas i blocket eller på listen.
Aldrig diskmaskin och aldrig lådor, framförallt för att det blir slöa att ligga och gnuggas i en låda, efter att av misstag ha skurit mig i diskmaskinen på en vass kniv har jag slutat med diskmaskinen för kniven. Dessutom innehåller maskindiskmedel slipmedel som garanterat inte gör kniven vassare.

 

Skärbrädor
Det viktigaste med en skärbräda är att den är plan, är den inte det går det inte att t.ex. skära purjolök i skivor, du kommer inte ner i brädan med kniven varför purjon sitter ihop i det yttersta lagret och du kommer att bli irriterad.

Köp en stor tjock stavlimmad skärbräda. Du kan också ha några små skärbrädor för att hacka vitlök och kanske skiva tomater till frukostmackan, dessa små brädor kan med fördel vara av plast. De flesta större plastskärbrädor jag sett på senare år är dock lite för tunna de lätt blir böjda och därmed oanvändbara. Det vore bättre om det var så tunna att de formar sig efter underlaget.

Min favoritbräda just nu är en restbit från en köksbänk i Akacia och den har måtten 40x45x3 cm. Stor, rymlig och garanterat plan.

Kastruller
De viktigaste med kastruller är att dess botten behåller formen när den värms upp, den får inte bli vare sig konvex eller konkav, blir den det förlorar den kontakten med spisen och då tappar du också kontrollen över värmen. När du köper kastruller prova dem genast när du kommer hem från affären. Visar det sig att den inte är plan gå tillbaka och klaga. Även dyra kastruller kan visa sig inte hålla formen.

Ett förslag på lämpligt grundsätt med pannor och kastruller:

1 stekpanna i gjutjärn (lika stor som din största kokplatta)
1 lättviktsstekpanna med nonstick beläggning (dessa pannor är kortlivade, byt när beläggningen blir repig)
1 stor tjockbottnad traktörpanna
1 3 lit kastrull
1 2 lit kastrull
1 1 lit kastrull
1 stor pastakastrull med innerkastrull på minst 5 lit
1 stor stekgryta i gjutjärn

Kastrulltricket: I vissa recept står ” sänk värmen och låt sjuda”. Hur fan då? Om du inte äger en gas- eller induktionsspis är det omöjlig att snabbt sänka värmen eftersom det tar tid för en kokplatta att svalna. Då kan du i stället lägga tre 50-öringar på plattan under kastrullen då kommer kastrullen ca 1 mm från plattan och värmen sänks omedelbart.

I pastakastrullen kan du med fördel koka potatis, när potatisen är färdigkokt är det bara att lyfta upp innerkastrullen med potatisen. Borta är allt vad brända händer heter när du skall slå av potatisvattnet och samtidigt hålla locket så att inte potatisarna trillar ur.