Stens kök

– gör det bättre själv

Arkiv: Menyer

Den första höstmiddagen – med smak från skog och hagar

Gå ut och plocka din kantareller när de står knallgula i skogen putsa dem väl och gör sedan en bruschetta, oslagbart. Be din slaktare att inte ta bort skånken på lamsteken, om du inte får slaktaren att ta bort lårbenet gör du det lätt skälv. Skonken skänker denna rätt ett fint drag av genuinitet, det är snyggt att titta på när du ställer fram hela långpannan men uppskuren lammstek på sin potatisbädd. Avsluta med en varm chokladbakelse.

Choklabakelse med hallon och grädde

Choklabakelse med hallon och grädde

Kantareller till bruschetta

Kantareller till bruschetta

Sommarmiddag 1

Om du har egenfångad småsik, varit ute och ryckt makrill eller torsk eller hittat Sea bream i fiskdisken, prova då att göra detta halstrade fiskrecept. Fiskens lätta sälta med citronsmörsåsen är en sensationell kombination, en färskpotatis därtill förminskar inte njutningen. Efteråt äter du sommarens självklarhet, rabarberpaj. I sommarvärmen kan det vara bra att hålla igen lite, därför är detta en tvårätters.

Bläckfisk och grillad abborre

Den här menyn kan du göra till ett litet gemensamt projekt med de inbjudna. Låt gästerna engagera sig i pastabakning, glassmakande och fiskgrillande. Förrätten får bli det grillade fiskrenset som äts direkt vid grillen som fingermat.

En full italiensk middag kräver en tom mage och gott om tid

Förrätt, Pasta, mastig kötträtt som avslutas med en mild pannacotta. Om du tycker att det blir för mycket med polenta kan du ersätta den med färdiggjorda Potatisgnocchis Finns att köpa i påsar, tar bara tre minuter att koka och du behöver bara lägga up ett tiotal/per portion. Den lösningen kanske inte tilltalar de italienska matpuritanerna, men varför ska de få förmörka tillvaron, matpuritanerna alltså!

Elegant fiskmiddag

Gör en trerättersmiddag till dina bästa vänner och skippa sillen till midsommar, du kan byta ut Hälleflundran mot anan vit fisk. Lax räknas inte dit framförallt inte odlad lax den är på tok för fet i detta sammanhang.

 

Roslagsbuffé sommaren 2011

En mitt i sommarenbuffé med idel närproducerade rårvaror att bjuda de kamrater som inte flytt den svenska sommaren. Du kan förmodligen hitta dessa råvaror var helst i Sverige du bor, det går i vart fall att försöka hitta närproducerat och närodlat. Allt blir mycket godare med korta transportsträckor mellan ursprung och gap.

Utan recept fanns även detta med:

Kokt nypotatis med citronsmör
Pinfärska späda morötter, naturella
Ost från Väddö Gårdsmejeri
Grönsallad på nyskördad Isbergssallad, spetspaprika ch blast från rödlök
Grukstavar, naturella
Marinerade jordgubbar
Lättkokt rabarberkompott med gräddfil

Margits rullströmming

Margits rullströmming

Cevicheströmming

Cevicheströmming

Tomatsallad med ost

Tomatsallad med ost

Snabbgravad strömming

Snabbgravad strömming

Rostad ungsbakad rödlök

Rostad ungsbakad rödlök

Inlagda rödbetor med chevre

Inlagda rödbetor med chevre

Julbord 2011 – tradition i förnyelse

Att samla goda vänner till en väntebuffé så här före jul lyser upp vilket snöfattigt vintermörker som helst. En fördel är också att ingen ännu gått in i övermättnadskoma varken av all julmat eller social överdos av släkten. Det ger också en möjlighet att leka med traditionen om vad ett julbord ska innehålla. I år sträcktes traditionen på detta vis.

inkl inköpta eller gästers medhavda:
Rökt skinkstek (se Röktlammstek)
Gravad lax
Gräddstuvad rödkål
Brunkål

Julbord 2008 – tradition i förnyelse

Att balansera julbordet till en njutbar blandning mellan kött, fisk och grönsaker är inte alltid det lättaste. Den gode julbordsmakaren har också att ta hänsyn till en hel del önskemål från familjen av typen – Får jag inte kalvstek på björkrisbädd är det inte jul. Dylika önskemål kan lätt lägga sordin på den kreative julbordskreatören som gärna vill se förändringar.

Min julbuffé innehåller en mix av svensk tradition och invandrade nykomlingar. Att tänka på i julbordsmakandet är att inte göra för mycket, gör hellre lite snålt beräknat, det är bättre att det tar slut än att du får äta julbordrester fram till påsk.

Allt avåts tillsammans utvalda vänner redan den 21 december varför jag kan ägna julen åt att mumsa praliner och kolla på julens alla DVD-filmer.

God Jul

Julbordet kompletterades med några inköpta läckerheter: Kalvsylta, Julskinka, Prinskorv och Gravad lax. Dessutom hade jag gjort en vanlig potatisgratäng, jag tycker att potatisgratängen är att föredra på ett julbord framför kokt potatis, den är lätta att hålla varm och den gör inte julbordet så tort då det inte finns några såser.

En liten ostbricka med fyra utvalda ostar av skilda slag med kex, efteråt fick de som önskade lite espresso och hemgjorda praliner och chokladkolor

Drycker: Julmust, mineralvatten och ett Amaronevin, Tommasi Amarone della Valpolicella Classico

Chiliräkor med lime

Chiliräkor med lime

Apelsinsallad med fänkål

Apelsinsallad med fänkål

Grillad aubergine

Grillad aubergine

Tunnbringa av lamm (Lammrulle)

Tunnbringa av lamm (Lammrulle)

Sida 2 av 2

eXTReMe Tracker