Gå ut och plocka din kantareller när de står knallgula i skogen putsa dem väl och gör sedan en bruschetta, oslagbart. Be din slaktare att inte ta bort skånken på lamsteken, om du inte får slaktaren att ta bort lårbenet gör du det lätt skälv. Skonken skänker denna rätt ett fint drag av genuinitet, det är snyggt att titta på när du ställer fram hela långpannan men uppskuren lammstek på sin potatisbädd. Avsluta med en varm chokladbakelse.
Arkiv: Menyer
Om du har egenfångad småsik, varit ute och ryckt makrill eller torsk eller hittat Sea bream i fiskdisken, prova då att göra detta halstrade fiskrecept. Fiskens lätta sälta med citronsmörsåsen är en sensationell kombination, en färskpotatis därtill förminskar inte njutningen. Efteråt äter du sommarens självklarhet, rabarberpaj. I sommarvärmen kan det vara bra att hålla igen lite, därför är detta en tvårätters.
Recept i den här menyn
Den här menyn kan du göra till ett litet gemensamt projekt med de inbjudna. Låt gästerna engagera sig i pastabakning, glassmakande och fiskgrillande. Förrätten får bli det grillade fiskrenset som äts direkt vid grillen som fingermat.
Förrätt, Pasta, mastig kötträtt som avslutas med en mild pannacotta. Om du tycker att det blir för mycket med polenta kan du ersätta den med färdiggjorda Potatisgnocchis Finns att köpa i påsar, tar bara tre minuter att koka och du behöver bara lägga up ett tiotal/per portion. Den lösningen kanske inte tilltalar de italienska matpuritanerna, men varför ska de få förmörka tillvaron, matpuritanerna alltså!
Gör en trerättersmiddag till dina bästa vänner och skippa sillen till midsommar, du kan byta ut Hälleflundran mot anan vit fisk. Lax räknas inte dit framförallt inte odlad lax den är på tok för fet i detta sammanhang.
Att balansera julbordet till en njutbar blandning mellan kött, fisk och grönsaker är inte alltid det lättaste. Den gode julbordsmakaren har också att ta hänsyn till en hel del önskemål från familjen av typen – Får jag inte kalvstek på björkrisbädd är det inte jul. Dylika önskemål kan lätt lägga sordin på den kreative julbordskreatören som gärna vill se förändringar.
Min julbuffé innehåller en mix av svensk tradition och invandrade nykomlingar. Att tänka på i julbordsmakandet är att inte göra för mycket, gör hellre lite snålt beräknat, det är bättre att det tar slut än att du får äta julbordrester fram till påsk.
Allt avåts tillsammans utvalda vänner redan den 21 december varför jag kan ägna julen åt att mumsa praliner och kolla på julens alla DVD-filmer.
God Jul
Julbordet kompletterades med några inköpta läckerheter: Kalvsylta, Julskinka, Prinskorv och Gravad lax. Dessutom hade jag gjort en vanlig potatisgratäng, jag tycker att potatisgratängen är att föredra på ett julbord framför kokt potatis, den är lätta att hålla varm och den gör inte julbordet så tort då det inte finns några såser.
En liten ostbricka med fyra utvalda ostar av skilda slag med kex, efteråt fick de som önskade lite espresso och hemgjorda praliner och chokladkolor
Drycker: Julmust, mineralvatten och ett Amaronevin, Tommasi Amarone della Valpolicella Classico
Recept i den här menyn
- Apelsinsallad – en genial kombination från Italien, ett utmärkt tillbehör till kött
- Fikonmarmelad – den lagrade ostens bästa vän
- Grillad ananas – lika enkelt som gott
- Grisfotsaladåb – tradition i förnyelse; Grisfotsaladåb med kumquats
- Grillad aubergine – en buffé utan den grillade auberginen är en naken buffé
- Grönsallad
- Lingonkokta svartrötter – en överraskande delikatess
- Mango och Papayasallad – gott som tillbehör till grillat kött
- Marinerad paprika – ett måste i mitt kök går att äta till allt, prova på rostat bröd
- Stekta chiliräkor – heta och mumsiga
- Tomat och zucchinosallad – ett gott grönsaksinslag på buffébordet
- Tunnbringa av lamm – god middag av en styckningsdetalj som ofta hamnar i soporna.
- Kanel och ingefärsströmming – en strömmingsinläggning vars like du aldrig smakat