Denna sats blir ca 4 portioner.
2 dl Grädde
Rapsolja
1 Champinjon
en bit morot
1 Stjälkselleri
1 kruka persilja
1 blodapelsin (går säkerligen bra sedvanlig apelin också)
2 Vitlöksklyftor
1 Stjärnanis
1 Lagerblad
2 saffranbuljongtärningar*
en bit het natpoletansk salami
1 mjölig potatis t.ex Bintje
1 Schalottenlök
1-2 dl Vitt vin
Fänkål
Butternuttpumpa
Smaka av med salt och vitpeppar samt några chiliflakes för rätta stinget.
Ett nät musslor
- Börja med att rengöra musslorna, släng alla med trasigt skal och de som inte stänger sig vid hanteringen.
- Finhacka alla grönsakerna i 2-3 mm stora kuber gör likadant med salamibiten.
- Slå lite rapsolja i botten på en stor kastrull. När oljan blivit varm fräser du grönsakerna och börja med potatisen och moroten, de tar längst tid. Därefter lägger du i de övriga grönsakerna samt lagerbladet, stjärnanisen och saffransbuljongtärningarna. Sedan slår du på vinet som ska ges ett ordentligt uppkok så att alkoholen kokar bort.
- Lägg i musslorna och skaka om kastrullen, lägg på lock och låt koka ca 5 min.
- Ta upp musslorna och slå i grädden i musselspadet. Pilla ut musslorna ur skalen och lägger du i en lite skål.
- Finhacka persiljan och riv apelsinskalet på ett zestjärn.
- Lägg i persiljan och apelsinskalet i soppan och smaka sedan av med salt, peppar och eventuellt några chiliflakes.
- Sist lägger du tillbaka musslorna i soppan.
Servera med rostat bröd och ett gott vitt vin som tål lite chilihetta.
*) Saffransbuljongtärningarna har jag fått av en syster som varit i Marocko och handlat dessa. Du kan byta det mot vanlig saffran.
Kommentarer är stängda.