4 portioner
3-400 gr färs torskrom
1 morot
1 liten bit färsk ingefära
1 liten solovitlök
1 dm av ett grönt purjolöksblad
20 söta små plommontomater
1-2 dl vitt vin
3-4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning eller liknande (den ska vara god, ett alternativ kan vara skaldjursbuljong)
3 dl grädde
1 klutt smör
1 pkt saffran
salt och nymald vitpeppar
extra: dekorera med lite finhackad krusbladig persilja om du har.
- Börja med att göra i ordning buljongen av vin och vatten och buljongtärning. Om du inte har fiskbuljong eller räkfond i frysen.
- Sjud den hela torskromssäcken i fiskbuljungen tills den är genomvarm, det tar ganska lång tid. När jag gjorde soppan hade jag en räkfond på spisen som jag silade och lät rommen sjuda däri. Ta upp romsäcken och låt den svalna. Hit kan du göra klart en dag i förväg om du vill.
- Tärna moroten, ingefäran och vitlöken i max 2 mm stora kuber, skär purjolöken i små flingor 2×2 mm. Ställ åt sidan.
- Dela tomaternas i kvarter på längden. Ställ åt sidan.
- nu skär du den avsvalnade/kalla romsäcken i 1 cm stora kuber.
- Hetta upp snören och fräs moroten, ingefäran, vitlöken och purjolöken hastigt i smöret. Slå på buljongen och när den är varm grädden låt koka upp och tillsätt saffranet.
- Lägg i tomatbitarna och låt det koka upp, därefter romkuberna. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera i vackra skålar och strö lite finhackad krusbladig persilja över varje portion.
Kommentarer är stängda.