Jag drabbades av en oemotståndlig lust att pröva med att sylta ingefära. Ingefäran blev trådig och hemsk men sirapen zoom den liger i underbar. Den går att använda som krydda i praliner, som sötning i fruktsallad eller droppa över en sockerkaksskiva och serveras med grädde.

Gör så här:

1 stor bit färsk  ingefära, skalad och skuren i mindre bitar
Vatten, 1 tsk salt / lit. vatten
Sockerlag:
3 dl socker (gärna rörsocker)
1 1/4 vatten
2 msk sirap (ljus)
2 hela kryddnejlikor
1 bit hel kanel

  1. Lägg ingefärsbitarna i en kastrull och slå på vatten + 1 tsk salt/lit. vatten. Vattnet måste täcka ingefäran ordentligt. Koka i 2 timmar under lock. Sila upp och låt ingefäran ånga av medan du gör i ordning lagen
  2. Koka upp alla ingredienserna till lagen, se till att sockret löst sig. Lägg i ingefäran och koka i 40 – 60 minuter på svag värme under lock.
  3. Häll upp i rena varma och torra burkar. Kan förvaras i kylen länge.

Gillar du trådig ingefära är detta perfekt. Annars har du en underbar ingefärssirap med ett drag av kanel och nejlika att använda på de mest skiftande ställen.