En blåmusselpasta som påminner om vongolepasta där Karljohansvampen höjer rätten till en ny nivå
detta räcker till 5 huvudrättsportioner
1 påse/nät blåmusslor
3 tomater
1-2 solovitlök eller 2 stora klyftor
1 stor morot
1 pkt torkad karljohansvamp (ca 30 gr)
en knippa persilja
1 röd chili
2 dl vitt vin (Soave eller Verdicchio)
3 dl vispgrädde
olivolja
salt och ev lite nymalt svartpeppar
ev 1 msk honung
1 pkt Fettuccine (500 gr)
- bryt sönder lägg den torkade svampen i en djup tallrik och slå på vatten så att det täcker, ställ åt sidan
- rengör musslorna ordentligt under rinnande kallt vatten, släng alla som är trasiga eller inte sluter sig
- sätt på en stor kastrull med vatten att koka pastan i, glöm inte salta
- hacka vitlöken fint, skär moroten i fina kuber (2 mm) och skär chilin i tunna skivor, skålla och skala tomaterna och ta bort alla kärnor och skär tomaterna i halvstora bitar, finstrimla persiljan
- hetta upp olivoljan i en traktörpanna och fräs vitlöken, moroten och chilin däri utan att bränna
- slå på det vita vinet och musslorna låt koka under lock i ca 5 min
- ta upp alla musslorna och ställ dem åt sidan
- tillsätt svampen och tomaterna och låt det koka några minuter
- lägg pastan i det kokande vattnet
- medan pastan kokar slår i grädden i mussel-, svamp och vin spadet och låter det koka ihop så att det blir simmigt, smaka av med lite salt och ev lite svartpeppar, är det för syrligt sätt i lite honung. lägg tillbaka musslorna
- när pastan är färdigkokt lyfter du över pastan med en pastaslev till musselkasturullen (ja det följer med en del av pastavattnet det ska det också göra), blanda väl
- strö över persiljan och servera genast
Drick ett vitt vin som inte är så syrligt eller ett fruktigt sydafrikansk rödvin alternativt en kall lager eller mineralvatten lätt bubblande utan exentriska smaktillsatser
Kommentarer är stängda.