Du kan ta i stort sätt vilka grova grönsaker du vill, på bilden har jag använt vitkål och rödlök
vitkålshuvud
morötter
palsternacka
kålrot
lök
salt
senapsfrön (frivilligt)
ev blanda 1 msk salt/liter vatten om det behöver toppfyllas i burken
i en 1,5 liters burk går ryms det mellan 1-1,5 kg grönsaker
- skär vitkålen fint eller riv den i matberedare, skala och grovriv palsternacka, halvera löken och skär den i lövtunna skivor
- blanda allt tillsammans med saltet i en stor bunke, låt det stå några timmar i rumstemperatur och knåda sedan grönsakerna med händerna så att de släpper vätska och blir mjuka
- fyll en stor glasburk med grönsakerna, se till att det packas ordentligt det får inte vara luftfickor
- grönsakerna ska vara täckta av vätska, fyll på med saltvatten om det behövs, stäng burken och ställ den på en bricka eller i en stor kastrull, förvara mörkt i rumstemperatur, använd en papperskasse som tält i brist på mörkt rum
- låt burken stå i rumstemperatur upp till en vecka men lufta morgon och kväll, sjunker vätskenivån fyll på med saltvatten
- när jäsningen lugnat sig kan du sluta att lufta och ställa in burken i kylskåpet, om du vill kan du konsumera grönsakerna genast eller låta de mogna lite i burken.
Syrade grönsaker håller länge dock inte i evighet, är doften lätt syrlig och frisk är det OK, luktar innehållet brottarbralla och gamla tofflor, släng skiten och börja om.
Kommentarer är stängda.