Ja, jag vet, ingen levande italienare norr om sydpolen skulle få för sig att sätta grädde i sin vongolepasta – men jag är från Norrbotten och skiter i det.
detta räcker till 4 förrättsportioner eller 3 huvudrättsdito
1 påse/nät Vongolemusslor (Hjärtmusslor)
1 låda körsbärstomater
1 solovitlök eller stor klyfta
1 mellanstor morot
en knippa persilja
2/3 röd chili
2 dl vitt vin (Soave eller Verdicchio)
1 dl vispgrädde
olivolja
salt
ev 1 msk honung
1 pkt Linguine eller Bavette
- rengör musslorna ordentligt under rinnande kallt vatten, släng alla som är trasiga eller inte sluter sig
- sätt på en stor kastrull med vatten att koka pastan i, glöm inte salta
- hacka vitlöken fint, skär moroten i fina kuber (2 mm) och skär chilin i tunna skivor, dela tomaterna i halvor och finstrimla persiljan
- hetta upp olivoljan i en traktörpanna och fräs vitlöken, moroten och chilin däri utan att bränna
- slå på det vita vinet och musslorna låt koka under lock i ca 4-5 min
- ta upp alla musslorna och ställ dem åt sidan
- lägg pastan i det kokande vattnet
- medan pastan kokar lägger du i tomaterna och slår i grädden mussel- och vin spadet och låter det koka ihop så att det blir simmigt, smaka av med lite salt är det för syrligt sätt i lite honung. lägg tillbaka musslorna
- när pastan är färdigkokt lyfter du över pastan med en pastaslev till musselkasturullen (ja det följer med en del av pastavattnet det ska det också göra) blanda väl om
- strö över persiljan och servera genast
Drick ett vitt vin som inte är så syrligt eller en kall lager eller mineralvatten lätt bubblande utan exentriska smaktillsatser
Kommentarer är stängda.