Att balansera julbordet till en njutbar blandning mellan kött, fisk och grönsaker är inte alltid det lättaste. Den gode julbordsmakaren har också att ta hänsyn till en hel del önskemål från familjen av typen – Får jag inte kalvstek på björkrisbädd är det inte jul. Dylika önskemål kan lätt lägga sordin på den kreative julbordskreatören som gärna vill se förändringar.
Min julbuffé innehåller en mix av svensk tradition och invandrade nykomlingar. Att tänka på i julbordsmakandet är att inte göra för mycket, gör hellre lite snålt beräknat, det är bättre att det tar slut än att du får äta julbordrester fram till påsk.
Allt avåts tillsammans utvalda vänner redan den 21 december varför jag kan ägna julen åt att mumsa praliner och kolla på julens alla DVD-filmer.
God Jul
Julbordet kompletterades med några inköpta läckerheter: Kalvsylta, Julskinka, Prinskorv och Gravad lax. Dessutom hade jag gjort en vanlig potatisgratäng, jag tycker att potatisgratängen är att föredra på ett julbord framför kokt potatis, den är lätta att hålla varm och den gör inte julbordet så tort då det inte finns några såser.
En liten ostbricka med fyra utvalda ostar av skilda slag med kex, efteråt fick de som önskade lite espresso och hemgjorda praliner och chokladkolor
Drycker: Julmust, mineralvatten och ett Amaronevin, Tommasi Amarone della Valpolicella Classico
Recept i den här menyn
- Apelsinsallad – en genial kombination från Italien, ett utmärkt tillbehör till kött
- Fikonmarmelad – den lagrade ostens bästa vän
- Grillad ananas – lika enkelt som gott
- Grisfotsaladåb – tradition i förnyelse; Grisfotsaladåb med kumquats
- Grillad aubergine – en buffé utan den grillade auberginen är en naken buffé
- Grönsallad
- Lingonkokta svartrötter – en överraskande delikatess
- Mango och Papayasallad – gott som tillbehör till grillat kött
- Marinerad paprika – ett måste i mitt kök går att äta till allt, prova på rostat bröd
- Stekta chiliräkor – heta och mumsiga
- Tomat och zucchinosallad – ett gott grönsaksinslag på buffébordet
- Tunnbringa av lamm – god middag av en styckningsdetalj som ofta hamnar i soporna.
- Kanel och ingefärsströmming – en strömmingsinläggning vars like du aldrig smakat
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.