600 gr strömmingsfiléer, ca 1 kg orensad
Lag:
1 dl ättikssprit
4 dl vatten
2 tsk salt
5-7 vitpepparkorn
5-7 kryddpepparkorn
1 lagerblad
en rejäl kippe dill
Garnering:
Finskuren rödlök
Rikligt med dill
- rensa, filéa och skölj strömmingen, rulla filéerna med skinnsidan utåt från rumpan och framåt. lägg de rullade strömmingarna i en inte allt för vid kastrull
- koka upp alla ingredienser till lagen så att socker och salt löser sig, slå den heta lagen över strömmingsrulladerna och sjud fisken ca fem minuter
Om strömmingen ska ätas genast; plocka upp den kokta dilllen och garnera med rödlök och färsk dill.
Om strömmingen ska ätas kall; låt den svalna i lagen, ta upp den kokta dillen och släng den, lägg sedan försiktigt över fisken i lämpligt serveringskärl och garnera med rödlök och rikligt med färsk dill.
Ett inte helt oävet alternativ i vintermörkret är att byta ut dillen mot färsk timjan, färsk timjan har mer smak än den krukodlade dillen som känns som en tämligen onödig produkt.
Gott till: nypotatis och knäckebröd.
Kommentarer är stängda.