ca 6 paltar

Potatis (mjölig) 8 medelstora
ca 1 dl Kornmjöl
ca 1 dl Vetemjöl
ca 1/2 dl Havregryn
salt
svartpeppar

Fyllningen:
1  klick smör
1/2 paket finskuret bacon
2 finskurna lammnjurar
1 liten finhackad gul lök
1 finhackad solovitlök
en liten klick redigt het chilipasta
salt
svartpeppar

  1. Börja med att fräsa lök, bacon och njurar, tillsätt vitlöken och chilipastan. Smaka av med salt och peppar, det ska vara lite bett i fyllningen.
  2. Värm en stor kastrull med lätt saltat vatten.
  3. Riv potatisen i en stor bunke, tillsätt mjölet och arbeta in det till en ganska fast massa som går att forma. Är det för löst tillsätt lite med korn- eller vetemjöl, är det för hårt riv en potatis till på det finaste på rivjärnet.
  4. Forma till lagom stora paltar i handen, gör en grop för fyllning och fyll med 1-2 teskedar fyllning, förslut palten och sänk den i det kokande vattnet.
  5. Koka pallarna till de flyter upp, tar ca 30 min. kolla så att de inte fastnar i botten på kastrullen.

Till palt dricker du vatten, mjölk eller öl. Kalt eller skirat smör och eller lingonsylt är givna tillbehör, Servera en god grönsallad till eller varför inte lite surkål eller picklade grönsaker.