Oxkind (1 oxkind räcker till 2 pers)
1 morot
1 liten palsternacka
1 gul lök
1-2 vitlökar
1 kvist rosmarinkvist
1 lagerblad
några svartpepparkorn
en nypa grovt havsalt
ett gott fylligt rödvin (utan vaniljtoner)
Såsen:
rödvinsbuljongen
tomatpure
saltpeppar
ev lite honung eller moskavadosocker
smör
salt, nymalen peppar
finklippt gräslök eller persilja till dekoration
1 stekpåse
- putsa grönsakerna och skär dom i bitar, torka av oxkinderna
- lägg grönsakerna, oxkinderna och alla kryddorna i stekpåsen
- slå på rödvinet så att det täcker, pressa ut all luft ur påsen och förslut
- lägg stekpåsen i en stor kastrull och fyll på med vatten så att stekpåsen omsluts av vattnet
- ställ allt i ugnen i strax under 100° och låt det stå i 9-12 timmar, häng en termometer på kastrullkanten vattnet ska hålla en temperatur runt 60-70
- ta ut kastrullen och sila rödvinsbuljongen, slå in köttet i folie och lägg åt sidan, släng grönsakerna
Såsen
- koka ner rödvinsbuljongen några minuter och tillsätt lite tomatpure och eventuell sötning
- smaka av med salt och peppar, håll såsen varm
- precis innan du ska servera rör du ner kallt smör så såsen blir krämig
Skär oxkinderna i ca 2 cm tjocka skivor (om de hunnit bli för kalla kan du värma dem försiktigt i micron) servera med tryffelpotatispuré.
Tryffelpotatispuré:
mandelpotatis
tryffelsmör eller tryffelolja
mjölk
schalottenlök eller salladslök finkackad
en kvist timjan
salt
- skala och koka mandelpotatisen i lätt saltat vatten, koka inte sönder potatisen
- koka undertiden upp mjölken med löken och timjankvisten
- slå bort kokvattnet från potatisen och låt den ånga av några minuter, sila av mjölken
- pressa potatisen och rör ner tryffelsmöret och den varma mjölken tills moset fått önskad hårdhet, smaka av med salt
Kommentarer är stängda.