Ingredienser
- 2 stora auberginer, skurna i stora kuber
- 1 finhackad rödlök
- 2 tunt skivade vitlöksklyftor eller 1 solovitlök
- 1 knippa bladpersilja, skälkarna finhackade och bladen strimlade (var för sig)
- 5 stora solmogna tomater, grovt skurna
- 2 msk kapris
- 2-3 msk vitvinsvinäger, har du örtvinäger använder du den (av högsta kvalitet)
- ett 20-tal goda smakrika gröna oliver
- 1 msk torkad oregano
- Flingsalt och nymald svartpeppar
- Olivolja
Tillagning
- Börja med att skära alla grönsaker.
- Ställ en stor stekpanna eller stekgryta på ganska stark värme, slå i en redig skvätt olivolja, låt oljan bli het.
- Lägg i auberginebitarna, oregano och strö lite flingsalt över, rör om så att oljan blandas med all aubergine. Sänk till medelvärme och stek till auberginerna fått fin färg.
- Tillsätt lök, vitlök och persiljestjälkarna och fortsätt stekningen några minuter, rör om då och då. Blir det för torrt slå på lite mer olivolja.
- Lägg i kaprisen, oliverna och slå i vinägern och när vinägern förångats då…
- lägger du i de skurna tomaterna och låter allt koka samman 15-30 min.
Innan du serverar smakar du av med salt och nymald svartpeppar och rör ner de strimlade persiljebladen samt eventuellt några stänk med vinäger och olivolja.
Jag tycker det blir godare om Caponatan inte simmar i olja, om du skär grönsakerna i för små bitar blir konsistensen för mosig. Det finn säkerligen lika många varianter av Caponata som det finns hushåll på Sicilien, men grunden i alla är tomat och aubergine. Om du använder färska tomater behöver du inte tillsätta honung som det står i många recept då konserverade hela tomater används.
Caponata kan ätas varm eller kall som solitär förrätt (Antipasto) med lite bröd och vitt vin, eller som tillbehör till kött eller fisk.
Kommentarer är stängda.