Brunnen strömming går i princip bara att köpa i handeln i Norrbottens kustland. Den händige kan göra inläggningen själv om du har gott om tid och lämpliga förvaringsutrymmen. Viktigt är att du gör Brunnen strömming på lekmogen fisk dvs fångad i början på sommaren. Följ receptet nedan och du får denna sublima strömmimngsupplevelse på matbordet frampå höstkanten. Tänk på att förvara fisken svalt under jäsningsprocessen.
1 kg strömming
250 g salt
- Varva orensad strömming och salt i en rymlig bunke
- Låt stå svalt i 3 dygn
- Häll av spadet (men spara det)
- Rensa strömmingen och lägg tillbaka den i bunken tätt packad
- Slå i lite av den sparade saltlagen så att det täcker fisken (viktigt)
- Lägg ett fat e.dyl. med en tyngd på fisken och ställ svalt att mogna fram till hösten, typ 3-4 månader
Fisken serveras glödhalstrad helst på mjukt eller hårt tunnbröd tillsammans med tunt skivad kokt potatis och finhackad lök.
Kommentarer är stängda.