Råstuvad potatis är en klassiker i husmanskosten, lätt att laga gott att äta. Nedanstående blir ca 4 ganska små portioner.
ca 800 gram tärnad god potatis
en skvätt vitt vin (ca 1,5 dl)
1,5 dl standard mjölk
1,5 dl grädde
1/3 buljontärning (t.ex umamibuljong)
en bukett fint skuren persilja (krus eller slät)
nymald vitpeppar
salt (om det behövs)
- koka upp vinet i en vid traktörpanna och tillsätt potatis tärningarna
- koka i det närmaste bort allt vin och slå sedan i mjölken och grädden tillsammans med buljongtärningen och sänk värmen så att du inte bränner fast gräddmjökblandningen. Rör om då och då.
- medan potatisen kokar i gräddmjölkblandningen skär du persiljan i önskad storlek.
- när potatisstuvning är lagom krämig tillsätter du persiljan och drar några tag med vitpepparkvarnen, smaka av och tillsätt salt om det behövs.
Om du vill kan du tillsätta 1-2 teskedar Dijonsenap så får du lite skärpa i stuvningen. Dijonsenap passar utmärkt bra om du servera stuvningen till isterband, stekt falukorv eller varför inte stekt lammnjure.
Till detta dricker du med fördel kolsyrat vatten eller en alkoholfri öl.
Kommentarer är stängda.