Stens kök

– gör det bättre själv

Månad: juni 2021

Pilgrimsblomma – Mmm….

1 pilgrimsblomma

1 pilgrimsmussla, lätt saltade
Lövtunna skivor av rädisa
Lövtunna skivor av morot
1 droppe lagrad Balsamvinäger (den ska vara trögflytande)
1 droppe honung (jag använde citronhonung)
en liten bit chevre
några strån syltad sjögrässallad
några timjansblommor
olovolja

Se till att du har plockat fram alla ingredienser innan du börjar. Allt ska vara rumstempererat.

  1. Sätt grillpannan på plattan och låt den bli riktigt het medan du förbereder resten.
  2. Skiva rädisa och morot lövtunt, lättas går det med en tryffelhyvel eller en mandolin. Akta fingrarna! Lägg upp skivorna på ett fat. Sätt en droppe Balsamvinäger i mitten på upplägget.

    Pilgrimsblommebotten

  3. Om grillpannan är riktigt het, smörjer du pilgrimsmusslan med lite olivolja och grillar musslan i grillpannan. Det ska vara så hett att det bildas ränder av panna tämligen genast. Vrid musslan 90° ska att det blir ett rutmönster. Vänd musslan och gör samma sak på andra sidan. Bäst är musslan om den inte är genomstekt utan genomvarm och lite glasartad i mitten.
  4. Placera den grillade musslan på rädis- och morotsupplägget, sätt en lite bit av det torra på en chevreost på musslan, därefter en droppe honung på osten. Avsluta med sjögräset och timjansblommorna.

 

Rullrån – en frasigt kaffekaka

Rullrån var något som bara kunde fås hos min mormor och hennes systrar när jag var liten. För mig är det en klassisk tantkaka från förr. Rullrånet är rasande god i sin enkelhet. För att kunna göra rullrån behöver du ett rånjärn och en rånpinne. Det finns många varianter på rullrånsrecept på nätet.

Krispiga rullrån färdiga för kaffet i bersån.

till ca 30 rån behövs följande:

150 gr smält smör
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl* (sikta gärna mjölet så undviker du klimpar)
1 tsk salt
3 dl kallt vatten
lite kallt smör till gräddningen

  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Slå i det smälta smöret och vattnet
  3. Blanda med en elvisp på lägsta effekt. Om smeden känns väldigt rinnig kan du tillsätta 1-2 matskedar vetemjöl. Låt smeten stå och medan du värmer upp rånjärnet, värm båda sidorna. Använd inte högsta värmen då kommer du att få alldeles för svartbrända rån. Du får prova dig fram på din spia.
  4. När järnet är värmt sätter du en liten klick smör i järnet och sedan 1 msk smet och klämmer ihop järnet och vänder det genast. Efter 30 sekunder vänder du tillbaka järnet och gräddar ytterligare 30 sek.
  5. Pilla loss rånet i och rulla upp det på pinnen, låt rånet vara kvar på pinnen medan du förbereder järnet för nästa gräddning. När du lagt i nästa rånsmet drar du loss rånet och låter det ligga och svalna.

Jag sätter en liten klick smör för varje rån för att undvika att det bränner fast.

Rånjärn och rånpinne

Det går utmärkt att göra glutenfria rullrån. Då byter du ut vetemjölet mot en blandning med hälften bovetemjöl och hälften majsmöl.

*) Jag använde det typiska pizzamjölet som kallas ”00” ett ganska hårt vetemjöl, rånen blev väldigt goda och lite hårdare än vanligt. Det smulades inte sönder vid andra tuggan t.ex och är lättare att ha med som gåbortspresent.

eXTReMe Tracker