1-2 knippen grön sparris
3-5 schalottenlökar
3-5 dl grädde
3-5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
1-2 dl vitt vin
en klutt smör
salt
nymald vitpeppar (helst torrostad och mortlad)
- Skölj och skär sparrisen i mindre bitar (ta bort den träiga biten), behåll topparna till dekoration.
- Koka upp lättsaltat vatten och koka sparrisen typ 2 min bitarna för sig och topparna för sig.
- Hacka löken och fräs den mjuk i en kastrull, slå på vinet och reducera en aning, slå sedan i grädde och buljong och koka upp.
- Lägg i sparrisbitarna, OBS inte topparna, och koka dem mjuka, kör sedan soppan i mixer, food-processor eller mixerstav. Kör den inte helt slät det är gått med lite tuggtstånd.
- Smaka av med salt och peppar. Servera i små skålar och garnera med sparrisknopparna. Du kan också toppa med några droppar Vitlöksconfit/chiliolja ger en litet vass knuff.
Bra förrätt eller en lätt lunch. Servera ett gott vitt bröd och ett krispigt torrt vitt vin.
Kommentarer är stängda.