Dessa dubbelfriterade kycklingvingar blir väldigt knapriga och håller sin knaprighet även över natten i kylskåpet. Du kan även göra kycklingben på samma sätt men då måste du förlänga friteringstiden i bägge leden. Du vill ju inte ha kyckling som inte är genomkokt.
1-1,5 kg kycklingvingar eller kycklingben (en påse frysta kycklingben brukar vara 1 kg)
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk finhackad ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl majsstärkelse* eller potatismjöl
Sås
2 msk Jordnötsolja eller en god rapsolja
3 finhackade vitlöksklyftor
3-4 stora torkade röda chilis med kärnor eller färska chilis
3/4 dl soja
1,5 dl sirap (honung)
1 msk vitvinsvinäger
1 msk senap (dijon)
1 msk farinsocker
1 dl naturella jordnötter, frivilligt
1 msk rostade sesamfrön
- Förbered med att skära/hacka alla ingredienser
- Klipp isär kycklingvingarna krydda med salt och finhackad ingefära och vitlök, massera in majsstärkelsen eller potatismjölet ordentligt.
- Fritera i 180° het olja 7 -8 minuter
- Ta upp vingarna och låt de vila en stund. Fritera igen 12 – 15 minuter.
- Under tiden gör du såsen.
- Värm upp oljan och lägg i vitlöken och chilin och låt fräsa. Slå på soja och sirap och tillsätt senapen, farinsockret och låt det koka en stund. Såsen ska vara en aning simmig
- Ta upp kycklingen och slå såsen över, rör om så att det täcker alla kycklingbitarna.
- Om du har jordnötter friterar du dem någon minut och strör dem över kycklingen tillsammans med sesamfröna.
- Strö de rostade sesamfröna över, servera
Du kan knapra kycklingvingarna som de är med en kall pilsner. Ska det vara en huvudrätt serverar du med en krispig grönsallad eller med ugnsrostade rotsaker.
* Det är skillnad på majsstärkelse och majsmjöl. Det går att använda majsmjöl men det blir inte lika bra.
Kommentarer är stängda.