(från tidningsklipp, SvD)
Om man kokar kalvstek får man en underbar sås. Jag har tidigare lagat den här steken med dill men så bytte jag ut dillen till basilika och fick ett utmärkt resultat.
Till 6-8 port behövs:
ca 1,5 kg kalvstek
1 purjolök
3 stjälkar blekselleri
1 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 flaska vitt vin
1 rejäl knippa basilika (ca 1,5 dl hackad)
arrowrot
salt och peppar
- Lägg steken i en rejäl kastrull och häll på så mycket vatten att det täcker väl. Sätt på stark värme och koka upp. Koka våldsamt i 2-3 minuter
- Häll av vattnet och spola köttet rent.
- Skär purjo och selleri grovt. Skär basilikastjälkarna smått.
- Lägg basilikastjälkar, purjo, selleri, lagerblad, pepparkorn och 2 tsk salt i grytan med köttet. Häll på vinet och så mycket vatten att det precis täcker köttet.
- Koka upp, lägg på lock och sjud på ganska svag värme i 1,5 timme. Använder du köttermometer skall den visa på 70 grader när det är dags att avbryta tillagningen.
- Ta steken ur grytan oh håll den varm inslagen i folie. Sila buljongen och låt den sedan koka i en kastrull utan lock till önskad mängd och lagom smak.
- Red såsen med arrowrot enligt anvisning på burken. Blanda i den hackade basilikan – kom ihåg att det skall vara massor av basilika, så att såsen blir alldeles tät av basilika.
- Kolla sältan. Kanske behövs några tag med pepparkvarnen. Bjud kokt potatis till eller möjligen pasta av något slag.
Kommentarer är stängda.