Dag 1
1 lammrostbiff med kappa
till marineringen:
1 stor vitlöksklyfta
1 kvist färsk rosmarin, grovt hackad
1 kvist persilja, grovt hackad
rivet skal från 1/2 citron och en hel clementin
en liten slatt olivolja
- Skär ett rutmönster i fettkappan på lammrostbiffen
- Mortla ingredienserna till marinaden till en pasta, gnid sedan i lammrostbiffen med pastan.
- Lägg rostbiffen i en vacumpåse och förslut. Har du inte en vacumapparat lägger du rostbiffen i en kraftig plastpåse och sug ut så mycket luft du kan, förslut och lägg i kylen.
- Lägg i kylen till nästa dag.
Dag 2
Potatis
Salt och nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 225°
- Ta fram din ugnsform, smörj botten med ett mycket tunn hinna olja, täck sedan botten med potatisskivor ca 5 mm tjocka, lägg skivorna lite omlott. Du behöver inte tillsätta mer fett på potatisen, rostbiffen kommer att släppa ifrån sig massor av fett.
- Öppna påsen och ta ut rostbiffen och lägg den på potatisbädden.
- Stek i mitten av ugnen ca 20 – 25 min, om rostbiffen ser ut att bli bränd flytta ner ugnsformen eller täck den med ett bakplåtspapper.
- Tag ut formen och kontrollera att innertemperaturen i lammrostbiffen är lämplig, runt 55° för rosastekt tycker jag är lämpligt. Lägg rostbiffen på en skärbräda och täck den med en ugnsfolie.
- Sätt tillbaka potatisen i ugnen och sätt ugnen på grilläge, höj samtidigt värmen eller slå på varmluftsfläkten, och stek potatisen ca 10 min extra för att få en härlig stekyta på ovansidan.
Kommentarer är stängda.