12-15 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream
6-7 dl iskallt vatten
15 gr färsk jäst
2 tsk salt
- Blanda vatten och mjöl i hushållsassistenten (har du ingen kör med elvisp). Blanda in mjölet eftersom så att det inte blir en för fast deg, degen ska vara mycket lös.
- Smula över jästen och fortsätt arbeta degen
- Tillsätt saltet och fortsätt arbeta degen, du ska arbeta degen i assistenten i minst tio minuter. Efter ett tag märker du att degen övergår från att vara rinnig till att bli väldigt lös och seg nästan klistrig.
- Låt jäsa 3-4 timmar i rumstemperatur, täck bunken med plastfilm. Du kan jäsa degen längre men då måste du ställa den i kylen.
- Häll ut degen på ett mjölat bord. OBS degen ska inte arbetas bara delas mitt itu med vass kniv och sedan snurras till två långa bröd som läggs på plåt.
- Värm ugnen till 300 grader, bröden behöver bara jäsa medan ugnen blir varm.
- Sätt en skål vatten i ugnen, skåra bröden och sedan in i ugnen
- Grädda 10 – 15 min eller till bröden får färg, sänk värmen till 200 grader och grädda färdigt (10 – 15 minuter på ett ungefär)
- Förvara bröden öppet för att behålla skorpan, detta bröd är godast nybakat och perfekt till bruschetta.
En variant är att blanda i ca 20 smakrika oliver i degen. Väldigt gott!
Kommentarer är stängda.