1 laxhuvud och ev övrigt rens av fenor från lax
1 morot
2 selleristjälkar
1 hel vitlök (delad på mitten) med skal och allt
1/2 gul lök
en bit färsk ingefära
2-3 lagerblad
15 vitpepparkorn
salt (inte för mycket)
- en stor kastrull och vatten så att det gott och väl kommer att täcka laxhuvudet
- koka upp vattnet och lägg i alla grönsakerna och laxhuvudet, låt det koka upp igen och skumma väl.
- sänk värmen och låt det småkoka under lock i 20-30 min.
- ta upp laxhuvudet och eventuella fenor, ställ det åt sidan*.
- ta upp alla grönsakerna och sila buljongen, reducera buljongen med minst en tredjedel.
Nu till soppan:
Laxfonden
1-2 dl vispgrädde
ca 1 kg benfri lax skuren i en (1) cm stora kuber
grönsaker till soppan t.ex:
morot, sockerärtor, gul/röd paprika, kokt potatis i kuber
du kan också köpa en påse med fryst grönsaksmix av önskat slag
ev salt och nymald vitpeppar
- koka upp fonden och tillsätt grönsakerna, koka det till grönsakerna är ätmjuka (koka inte för länge)
- tillsätt grädde och smaka av så att du får rätt balans mellan laxfonden och grädden.
- om det behövs smakar du av med lite salt och nymald peppar
- avsluta med att tillsätta den kubade laxen, ge soppan en sista uppvärmning och servera genast.
Ett gott bröd är inte fel till denna soppa t.ex sångfrökens
*rensa det kokta laxhuvudet och eventuella fenor fria från ben och annat oätbart så får du en hel del gott smörgåspålägg.
Kommentarer är stängda.