Hoppa till innehåll
Stens kök
– gör det bättre själv
Aktivera/inaktivera mobilmenyn
Slå på/av sökfält
Hem
Recept
Menyer
Mammas häften
Om matlagning
Index
Sök
Hem
Recept
Menyer
Mammas häften
Om matlagning
Index
Appelros.jpg
Av
Sten Melin
den
19 december, 2015
Upplösning: 640x480 px
Äppelros
Kommentarer är stängda.
Sök
Kategorier
Aptitretare
Bakat
Buffé
Drycker
Efterrätter
Fisk och skaldjur
Förrätter
Frukt
Glutenfritt
Godis
Grönsaker
Kakor mm
Kött
Långkok
LCHF
Mackor
Mammas häften
Matbröd
Mellanmål
Mjölrätter
Norrbotten special
Okategoriserade
Pasta
Potatis
Risrätter
Såser
Snabblunch
Soppa
Sylt och saft
Tillbehör
Utrustning
Vego
Tags
Aubergine
Bacon
Basilika
Champinjon
Chili
Citron
Fänkål
Grädde
Gul lök
Havregryn
Ingefära
Kakaopulver
Kanel
Lamm
Lök
Mandel
Mango
Margarin
Mjölk
Morot
Musslor
Palsternacka
Paprika
Persilja
Potatis
Purjolök
Rabarber
Räkor
Rödlök
Sardeller
Schalottenlök
Sirap
Smör
Socker
Strömming
Sötmandel
Tomat
Tomatpuré
Vetemjöl
Vitkål
Vitlök
Vitt vin
Ägg
Äggula
Äpple
Arkiv
►
2024
►
juli
Pestofyllda champinionhattar*
Bäckebols sallad - en hyvlad gurk- och morotssallad*
Enkel grönsaksgratäng*
Värmlandstårta*
Räkor med kräftsmak*
Blåbärskaka*
Grillspett med mangomarinad*
Saffrankaka med apelsin*
Jimmys drömmar*
Saffranssockerkaka*
Potatisost*
Fisk i hummersås*
Räk- och laxröra*
Renskavsgryta med potatis*
Ugnsrotade grönsaker*
Italiensk köttfärssås*
►
juni
Chilisalt - ett måste
Torkad strömming
►
2023
►
oktober
Ugnsrostade potatisskivor
►
augusti
Berits yoghurtglass*
Sirapskakor*
Kycklinggryta*
Alice äppelkaka*
Lingonkaka*
Gröna tomater*
►
maj
Pölsa 2.0
►
april
Rieska - en mjukkaka från Finland
►
mars
Curryvingar - himmelskt goda kycklingvingar
Makaronipudding 2023 års version
Ugnsrostad strömming
►
2022
►
november
Råstuvad potatis
►
oktober
Leverbiff - en ny typ av burgare
Njurbiffar - en ny bekantskap
►
januari
Grillade grisfötter - mat för gudar och kungligheter
►
2021
►
november
Tomatsås med stjärnanis
Potatissoppa - en matig vardagssoppa
►
oktober
Plätt med spetskål - en sorts raggmunk
Vildsvinsburgare - hamburgaren till en ny nivå
Svamprisotto - ett givet val i svamptider
Tryffelrisotto - en höstfröjd
►
augusti
Rostad färskpotatis
►
juni
Pilgrimsblomma - Mmm....
Rullrån - en frasigt kaffekaka
►
maj
Sparrissoppa - gott som tusan
Fettuccine med blåmusslor och Karljohansvamp - Fettuccine con cozze e porconcini
Prinskorv med rödlöksmarmelad - en klassiker i ny tappning
►
april
Korvkaka - korngryn och lever i skön förening
Smörstekt abborre med apelsinsås - en riktig vårprimör
Potatiskaka med italiensk stamtavla
Murkelsås - vem kan motstå?
Lammsadel i ugn
Smörstekt piggvar med murkelsås
Kokt potatis med lardo - snabblunch
Gräddkokt potatis - en sorts råstuvning
►
mars
Isterband med gräddkokt potatis
►
februari
Pölsa - du äter inte pölsa för dess skönhets skull
Foliebakade grönsaker - skippa den kokta potatisen
Råraka med räkor och pepparrotskräm - enkelt och rysligt gott
►
januari
Tapenade - gott på en rostad brödbit
Tapenade - en väldigt stor sats
►
2020
►
december
Vin och honungskokta fikon - en sanslöst raffinerad avslutning på vilken middag som helst
►
oktober
Drömkringlor*
Svampsoppa - snabbt, gott och enkelt
►
september
Lammfärsbiffar - höstmums
Dagens varma ...
Lökkräm - ett av kökets måsten
►
augusti
Friterade kycklingvingar - krispigt värre!
Squashsoppa - en riktig sommarsoppa
►
juli
Torskfilérätt*
Bregottkakor
Kerstins sirapskakor*
Hirams äppelkaka*
Middagsgratäng med potatis*
Böngroddspaj*
Gammeldags pressgurka*
Jordnötssås*
Spenatyoghurt*
Blåbärskaka i långpanna*
Rabarberkaka*
Fläskfilépanna med potatiskakor*
Grön tomatmarmelad*
Doris gurka*
Nils-Emils torskgryta*
Vitlökspasta med basilika och olivolja*
Vinkokt kalv med massor av basilika*
Basilika och gräslöksgravad strömming*
Lättrimmad karré med citronsås och spenat*
Röra - ihop - kaka
Kubbar*
Pesto*
Basilikatorsk*.
Vitlökssill*
Midsommarsill*
Snabba vitlöksräkor*
Ädel köttfärspaj*
Nässelbröd*
Rengryta*
►
juni
Mjuk rabarberkaka - en sommarfröjd
Toscarabarber - perfekt till sommarkaffet
Rabarbermarmelad - sött, hett och syrligt
►
april
Chiliröra - ett vuxet 'spread' på rostbrödet
►
2019
►
augusti
Glutenfri frityrsmet som ger ett fantastiskt fras
►
2018
►
mars
Ugnsbakad och varmrökt fläsklägg - tidskrävande och gott
Borlottibönor med vitlök och tomat
Tunnbröd - ett Ryssbältrecept
Pastagratäng - veckans lunchlåda
►
februari
Lammsoppa - en len köttsoppa i vintermörkret
Matig musselsoppa - en ren njutning
Tryffelpasta - en gåva från gudarna
►
2017
►
november
Rödbetssoppa, vegetarisk*
Min gyllene soppa*
Jultårta - Chokladtårta*
Fullkornsbröd*
Kumminstänger*
Marinerad siklöja med friterad tomat och friterade fiskben - va fan serverar du människa
Friterade siklöjeben - knaprigt och gott
Marinerad siklöja - gott som tusan
Marinerad lammrostbiff med confiterad potatis - trevlig liten söndagsmiddag
Lakritssnittar - mums till kaffet
►
oktober
Skurna pepparkakor - tveklöst mina favoriter bland pepparkakor
Rabarberlemonad*
Rabarberdricka*
Skarpsås*
Citrondricka*
Festgratäng*
Gratinerad, fylld aubergine - gott och mättande
►
september
Räk och löjromsentré - höstens förrättsdrottning
Röd tomatmarmelad - på den rostade brödskivan i höstmörkret
Grön tomat-chutney - en underbar söt-sur-het gucka till grillat
Grön tomatmarmelad - överallt där marmelad kan användas
Tomatessens - hur har man klarat sig utan??
Tomatketchup - ett måste till makaronipudding
►
augusti
Läckra chokladknäck*
Kalix pepparkakor*
Pepparkakor*
Rabarberpaj*
Petit choux*
Fiskbullesuffé*
Nötkaka*
Rödlöksmarmelad - är gott till både fisk och kött och som marmelad på rostat bröd
Musselströmming*
Bräserad kyckling - bantarrätt*
Capri-kaka*
Musselmacka*
Salladsfat*
Kaffekakor, Tassar*
Potatissallad till rostbiff*
Skurna kakor*
►
juli
Bruna kakor*
Kräftströmming*
Uppstekt kyckling*
Rollmops*
Inlagd sill*
Leverbiff*
Musselfisk*
Lensbergs nöttårta*
Tysk paj*
Mockarutor*
►
juni
Ökensand*
Havredrömmar*
Chokladsnitt*
Skurna nötkakor*
Kungens hjärtan*
Ur husmoderns julnummer* - en sorts julstjärnor
Banankaka*
Sandwischtårta*
Chokladstubbe*
Pepparkakshus*
Goda bullar*
Rimbobullar*
Russinkaka*
Signilds pepparkakor*
Tuttans fantasi*
Strömmingslåda*
Citronvatten*
Havregrynstårta*
Äppelkaka*
Amerikanska bärkakan*
Borghilds rån*
Värmlandstårta*
Läckra påskbitar*
Drömkaka*
Karl XI:s kringlor*
Mandelkakor*
Falsk mandelkaka*
Koka karameller*
Skurna pepparkakor*
Inkokta rödbetor*
Mandelkakor*
Russinkakor*
Chokladbollar*
Kokt majonnäs*
Sparris - vårens drottning
Chokladris med apelsiner*
Franska våfflor*
Apelsinsaft*
Ananaspudding*
Smörfräst solöga*
Mjuk pepparkaka med lingon*
Brysselkex*
Delikat chokladris*
Stekt lever*
Cocoskakor*
Räkor i currystuvning*
Målarsoppa*
►
maj
Morotssallad*
Ansjovislåda med äggsås*
Chokladmaräng till efterrätt…*
Fisksallad*
►
februari
Julkyssar*
Torskromssoppa - delikat liten förrätt
Mördegskakor…*
Korintkakor *
Klostergårdens kalaskakor*
Frasbollar och chokladrundlar*
Friterad surströmmingsrom - en nock i gommen
Alla tiders nötkaka*
►
januari
Stuvad brysselkål med russin och pinjenötter - gott till det mesta eller som solitär
Tempura kyckling - frasiga och läckra
Falukorv i ugn - vardagsmums
Sallader och salladssåser*
Fisk- och risbullar*
Fiskgratin*
Dagens mat*
►
2016
►
december
Väderkvarnsbröd*
Fyristårta*
Gryta på musslor och räkor - gott och enkelt!
Musselfond - svårt vara utan
Rökta lammracks med räka - en förrätt från himlen
►
november
Pilgrimsmussla, räka och torkad pärltomat - en förrättens rak höger!
Strömmingsrulle med pepparrotskräm - en njutning
Skinka med senapskräm - en sofistikerad aptitretare
Äggvitekaka*
Strass*
Korv och skinklåda*
Mandelflarn*
Bondkakor*
Flottyrkransar*
Mandelkakor*
►
oktober
Pepparkakor (Hildurs)*
Renstek*
Jästvåfflor*
Blåbärsgröt*
Idas mjuka blåbärskaka*
Gryta på bogfläsk*
Kycklingpaj*
Sångfrökens bröd - ett suveränt gott baguettliknande bröd
Köttfärssås*
Födelsedagstårta*
Persilje- och senapsstuvad falukorv*
Fläskfilé à la China*
Njursaute*
Petits-Choix*
Chokladsoppa med Petits-Choix*
Hönssallad med curry*
Ostgratinerat höns*
Storkoket*
Smörstekt kalvbräss*
Chokladdrömmar*
Syjuntans mandel- och smörkrämstårta*
Barley Water*
Sol-drink*
Nöttårta med aprikoser och grädde*
►
september
Musselsoppa - en perfekt start på en god middag
Flamberad champinjonstuvning - med smak av skog
►
augusti
Nötmaränger*
God sockerkaka*
Signhilds mjuka pepparkaka*
Mandeltårta*
►
juli
Potatisstapel med löjrom - en förrättsdrottning
Svampfräs med paprika - gott till fisk och kött
Abborre i citronsmör - sommarmagi!
Laxsoppa - Norrbotten på en tallrik
Ingefärsstekt sikfilé - Norrbotten på en tallrik
►
maj
Bräserad kanin - gott som tusan!
Vinbräserad tupplårsrullad - en fantastisk bjudrätt
►
april
Rökt vårkyckling - en suverän fredagssurpris!
Saffranskokt vitkål - vitkål i lyxförpackning
►
mars
Fiskpinnar - bättre än Findus t.o.m mycket bättre
Chiliolja - en användbar vass olja till lite allt möjligt
Lammytterfilé med chiliräkor - en kombo du saknat länge!!
Räkfond - ett måste i varje frys
Ädelost och babyspenatpasta - lättare blir det inte
Italienskt lantbröd 2 - en långjäst godsak
►
januari
Bacon i ugn - enkelt att steka i ugn
Ärtsoppa med fläsklägg - mat i en vecka för 50 spänn
Basilikemajonäs - majo med en grön twist
►
2015
►
december
Gratinerade blåmusslor - lätt att göra, gott att äta
Mjukt tunnbröd (klådda) - med en ljuvlig seghet
Bruschetta med räkor - självklar start på skaldjursmiddagen
Linguine ai frutti di mare - skaldjurspasta, en vardagslyx
Blodplättar - en numer tyvärr sällsynt delikatess på våra matbord, skall avnjutas absolut nystekta och frasiga.
Äppelros - slå dina vänner med häpnad
Julpralin - en pralin att avnjuta med slutna ögon
Chokladkräm - som bomull för själen
Ingefärssirap - ett användbart misslyckande
►
november
Lammlägg i vacumpåse - sjunger långsamhetens lov
►
oktober
Kikärtsbröd - saftigt och gott
Potatis- och Morotslåda - helt enkelt glasklart
Maräng - oemotståndlig goding
Borlottisallad - i stället för potatis eller servera som huvudnummer
►
juni
Sparris (tempurafriterad) - vårens primör
Bruscchetta med romlåda - vilket giftermål
Gnocchi med paprikasås - uppiggande vass syra
►
maj
Körsbärstomater, friterade och torkade - en tomat som pryder vilken tallrik som helst
Grillat laxskinn - mums på mackan
Stora grillade räkor med laxskinn - en munsbit till välkomstbubblet
Grillad auberginekräm på stekt sötpotatis - så nära himlen...
Glass med chokladsås och digestive crunch - det enkla och självklara
►
2014
►
december
Frasiga bakelser till kaffet - enkelt och snabbt
►
november
Sniglar i pikant sås - en trevlig liten förrätt
Rökta lammracks med karljohansvamp och vindruvor - helt oemotståndligt
►
oktober
Kossans ragu - Ragu della Mucca
Syrade grönsaker
Helstekt potatis - lätt att göra, gott att äta
Rosastekt lammsadel i grillen - perfekt bjudmat
Castellani med kycklinglever och bacon - enkelt, smakrikt och gott
Spaghetti med kycklinglever och sardeller - ett lyckat giftermål
Höstens fruktskål - småcitrus och vindruvor
►
september
Helgrillad röding med dill och citronsmör - hur lätt som helst
Linguine alle vongole - ett naturens under
Tomat- och chevremacka - ett frukostmåste
Piadina - ett snabbt och enkelt mellanmål
Mjölkstuvade makaroner med kryddig korv - en vardagslyx
Äpple - höstens självklara efterrättsfrukt
Makaronipudding - bra som lunchlåda
Löjromsmacka med vaktelägg - inget slår en löjromsmacka som förrätt på hösten
Bruschetta med kantareller - hösten på en brödskiva
Varm chokladbakelse med tillbehör - en chokladefterrätt är aldrig fel
►
augusti
Torkad svartkål - nyttigare än chips till fredagsmyset
Tomatsås med basilika - en tomatsås som kan användas överallt där tomater hör hemma
Potatiskaka - Potatisost kallas denna potatiskaka vid Norrbottenskusten, sanslöst mättande
Vitkålskokihop – ett suveränt kombo till halstrad fisk eller grillat kött
►
juni
Lingon och blåbärsbakelse - återupplev hösten året om
Fruktsallad - en vinterefterrätt att drömma sig bort till
Stekt lammlever med löksås och klyftpotatis - lammlever en mycket underskattad delikatess
Halstrad Sea bream med citronsmörsås - smaskens värre
Rabarberpaj - sommar på riktigt
Pasta med ädelost och bacon - enkel vardagspasta
Fruktskålen - den enkla efterrätten
Picklade grönsaker - istället för potatis, ris eller pasta
Pannacotta - mild, gräddig och himelsk
►
maj
Ungsbakad vårkyckling med rostade rotsaker - lättlagad festmåltid för två
Friterad brysselkål - så har du aldrig smakat den
Palt - vintermat med mycket gamla anor, kanske som allra godast uppstekt
Tunnbringa av lamm i vacumpåse - ett extremt lättlagat långkok på en förbisedd billig styckdetalj och rysligt gott
Pizza bianca - en enkel och ovanlig förrätt på våra breddgrader
Romlåda - romlåda det perfekta sommarpålägget på knäckebröd
Rompalt - en kulinarisk höjdare från Norrbotten
Torkat lamm - gör ditt eget smörgåspålägg
Vitlökssoppa - en soppan med en sensationellt mild framtoning
Grön pasta - mina barns absoluta favoritpasta, barnsligt enkel att tillaga
►
2013
►
november
Köttsoppa - en ruggigt god köttsoppa att värma sig med i höstkylan
►
oktober
Borsjtj - en slät rödbetssoppa med kinesisk knorr, gott i höstmörkret
►
september
Laxrens under grillen - i sanning ett naturens under
Tomatsås (picante) - en rustik tomatsås med inneboende sötma och toppad med ett distinkt chilidrag
►
juni
Tre Crostini - en god och start på middagen
Klargravad strömming med kanel och ingefära - tradition i förnyelse
Vitlöksströmming - är inledningen på hela sommaren
Crostini med mozzarella och sardell - Mozzarella och sardell i skön förening
Crostini med marinerad paprika - Crostinin en italiensk förrättsklassiker
Crostini med grön ärtkräm - giftigt grön men med en himmelsk lenhet smeker ärtkrämen gommen
Blåbärsdrink - vinets torra strävhet med blåbärets insmickrande sötma förför gommen och öppnar smaklökarna
►
maj
Balsamicolök - ett underbart tillskott på sommarens grillfester, sött och hett
Mango och limedessert - en fruktig och syrlig efterrätt som passar fint i bersåns skugga
►
april
Halstrad Piggvar - gör inte som jag
Stekta räkor med balsamicolök - möt våren med lite räkor som får gommen att jubla
Friterad Nors - en gurkdoftande firre som gör sig alldeles utmärkt friterad
Lammtunga med svampsås och pressad potatis - den traditionella juldagsmiddagen
►
mars
Stekt sill med löksås - en riktig klassiker bland fiskrätter
Potatismos med tryffel - supergott...
Rödvinbrässerad oxkind - oxkind är en smakrik styckdel
Anklever med stekt äpple - en sofistikerad liten förrätt
Radiatori ai Carciofi - En snabblagad supergod pasta
Sikklämma - en smaskens snabblunch
►
februari
Tomat- och Myntasallad - en väldigt god och uppiggande tomatvariant
►
januari
Fyllda auberginer - aubergine och svamp i skön förening
Kardemummaskorpor - perfekta doppaskorpor naturella eller med en klick marmelad
Honungs- och chilibakad röd steklök - mumsiga steklökar söta, heta och delikata
►
2012
►
december
Julbord 2011 - tradition i förändring
Basilika- och persiljemajonäs - en underbar gräsig majonäs användbar till mycket
Friterad blomkål - ett recept uppsnappat i Italien, friteringens hemland
►
november
Crostini - den perfekta entrérätten för den sofistikerade
►
oktober
Bakad vitkål - ugnsbakad vitkål en överraskande delikatess med lång tillagningstid, garanterat värt väntan.
►
januari
Råraka - en riktig klassiker i husmansköket och befriande billigt
►
2011
►
december
Husets mumma - en lite sträv och läskande klassiker
Pilgrimsmusslor med citronsmörsås - underbara syrliga pilgrimmer som riktigt sprakar i gommen och drar i kinderna
Långsamt ugnsbakade körsbärstomater - supergoda tomater med koncentrerad smak
►
oktober
Peperonata - en underbar ersättare för potatis och ris
►
september
Fläskkotlett med citronsås - en uppfriskande citronkryddad fläskkotlett
Dukkahpanerad abborre - en arabisk touch på abborren
Dukkah - kryddblandning från egypten
►
augusti
Caponata - en god aubergineröra till sensommarens grillkött
Blomkålspuré - ett fenomenalt gott alternativ till potatismos
Stekta abborrfiléer - underbara abborrfiléer med doft och sting av östern
►
juli
Frityrsmet - en stadig och lättarbetad frityrsmet
Friterade squashblommor - en underbar liten förrätt för den som har tillgång till blommorna
Roslagsbuffé sommaren 2011
Grillad citrus - gott till både grillat kött och halstrad fisk
Grillad kronärtskocka - en riktig höjdare i den ljumma sommarkvällen
Förälskad strömming - med grumlig blick som på en förälskad tonåring ligger strömmingen och bligar...
Cevicheströmming - en strömmingsinläggning med rötter i Mexico
Tomatsallad med ost - en tomatsallad på något undermogna nyplockade tomater
Snabbinlagda rödbetor - en av sommarens allra läckraste primörer
Margits rullströmming - en riktig klassiker bland strömmingsrätterna
Snabbgravad strömming - en karaktärsfast strömming med vuxen smak
►
april
Chilisås - en suverän chilisås till lammstek, grönsaksdipp eller på hamburgaren
Långsamt lamm - en mjuk och extremt saftig lammstek
Snabbstekta lammnjurar - en snabblagad och mycket god liten förrätt av lammmnjure
►
mars
Stora räkor med paprika - en underbar liten och lättlagad förrätt
Krämiga emmerkorn - ett alternativ till risotto
►
februari
Pomeransmarmelad - den engelska marmeladklassikern, ett måste till nygräddade scones
Potatischips - gott till allt där du gillar stekt potatis
Lingonpuré - höstens röda guld i annorlunda form
Rostade lökhalvor - bakade lökar är ett underbart tillbehör till köttet
Långkokt lamm - långkokt kött är bland det godaste som går att äta
Jordärtskockskräm - är ett sammetslent tillbehör till kötträtten
►
2010
►
november
Gratinerad hummer - hummer och tryffel är en himmelsk kombination
Tryffelsmör - den totala vardagslyxen som lyser upp en hel vecka
Musselpasta - gott och lite pillig
Dijonmajonäs - perfekt att doppa pommes frites i
Moules Frites - en enkel och rysligt god lördagmiddag
►
september
Svart pasta med bläckfisksås - dramatiskt på talriken
Grillat fiskrens - plockmat vid grillen
Grillade abborrfiléer - grillad fisk är aldrig fel
Tomat och fänkålsallad - en annorlunda sallad på sommarens sista omogna tomater
Hemburgare - ren festmat
Fiskrispudding - en rätt som för mig representerar det goda från 70-talet
►
augusti
Citronsmör - till stekt eller grillat kött och fisk
Lemonad - en läskande lite rivig dryck i bersån
►
juli
Lingonglass med maränger - hemgjord glass, oslagbart
Torkad strömming - ytterligare en variant på strömming, denna med asiatiskt ursprung
Rabarberdricka - den första sommarsaften
Rabarbermarmelad med kardemumma - en sommarmarmelad att förgylla din frukost i det gröna med
►
juni
Stekt laxskin - knäckebröd med stekt laxskinn, somrigare blir det inte...
Humus - till det grillade...
Bönsallad - en matig sallad som solitär eller tillbehör på grillfesten
Slät tomatsalsa - en kryddig tomatupplevelse
Körsbärstomat i mangodressing - väldigt gott till det grillade köttet
►
maj
Fänkålssoppa - en snabblagad och mild förrättssoppa med ett litet avslutande sting
Rökt citron - ett tillbehör som i stort sätt gör sig själv i grillen
Rökt lammstek - använd din grill att varmröka lammstek
►
april
Rostade baguetteskivor - till välkomstdrinken eller förrättssoppan
Vitlöksconfit - ett måste i kylen
►
mars
Brunna vårrullar - den skarpa fisken och söta Mangon i skön förening
►
januari
Körsbärstomatsås - snabb och enkel tomatsås
Gorgonzolaröra - En enkel och god gucka att ha på en brödbit eller till en blodig biff
Söndagsbuffé
Brunnen strömming - ett mellanting mellan surströmming och saltströmming
►
2009
►
september
Klådda - ett mjukt och segt tunnbröd ur vedeldad ugn
Mjukkaka - ett traditionellt norrbottniskt mjukt hällbröd
►
juli
Grillställning till helt lamm - ritning och bilder på en enkel grillställning
►
juni
Pasta al bovino - lättlagad och god köttig pasta
►
maj
Leverpalt - en paltvariat med underbar len leversmak
Morot med senapsfrön - En indisk inblandning i den svenska morotstraditionen
►
april
Halstrad citronmarinerad abborre
►
mars
Råstuvad palsternackspotatis - en råstuvad överraskning
Torkat lättrökt sidfläsk (Pancetta) - ett gott och billigt alternativ till det köpta vattenbemängda baconet
Vilda pannkakor - en karaktärsfast pannkaksvariant
►
februari
Bucatini alla renna - en rustik pastsås med nordiska förtecken
►
januari
Penne med småtomater och stora räkor - snabbmat av bästa märke
►
2008
►
december
Julbordet 2008, Tema - tradition och förnyelse
Grisfotsaladåb - tradition i förnyelse; Grisfotsaladåb med kumquats
Stekta squashslantar - en god valuta
Lingonkokta svartrötter - en överraskande delikatess
Kanel och ingefärsströmming - en strömmingsinläggning vars like du aldrig smakat
Tomat och zucchinosallad - ett gott grönsaksinslag på buffébordet
Marinerad paprika - ett måste i mitt kök går att äta till allt, prova på rostat bröd
Grillad aubergine - en buffé utan den grillade auberginen är en naken buffé
Apelsinsallad - en genial kombination från Italien, ett utmärkt tillbehör till kött
►
november
Tunnbringa av lamm - god middag av en styckningsdetalj som ofta hamnar i soporna.
Fritterad rödbeta och schalottenlök - ett gott och lite annorlunda tillbehör till viltköttet
Hjortsadel provencale - en blodig sadel är svår att motstå
Kryddpolenta - god polenta som passar utmärkt till viltkött
Grönsakssås - grönsaker i flytande form är inte dumt alls
►
oktober
Svamp- och portvinssoppa med rostad grynsopp - en lysande förrättssoppa inför viltsteken
►
september
Heta färsbiffar - värmer i höstrusket
Franskt fruktflarn - lättlagade fruktflarn som kan varieras i det oändliga
►
juli
Grillat helt lamm - en trevlig heldagssyssla som med lätthet engagerar hela bekantskapskretsen.
Tagliatelle al salmone affumicato picante - en enkel och supergod sommarpasta med uppiggande mild chilihetta
►
juni
Rabarberpaj - variera sommarens alla smuldegsrabarberpajer med en lite mäktigare paj
Bläckfisk med Sambal Oelek - En hot shot från stekpannan som piggar upp sommaren, enkelt och gott
Strömmingstrippel som överraskar och retar gommen i vid sommargrillen.
►
april
Fikonmarmelad - den lagrade ostens bästa vän
►
mars
Lammstek med potatis (Agnello alla pugliese) - lättlagad och sanslöst god lammstek
Bucatini all´amatriciana - som många riktigt goda pastasåser är detta lika enkelt som genialt.
Bruschetta al Tartufo nero - enkelt och fenomenalt gott värt varje krona
Kuvertbröd (Rosette piccole) - ett Italiensk bagarrecept som ger ett extremt gott kuvertbröd
►
februari
L' osso buco con la polenta - en italiensk klassiker
Marinerade jordgubbar - enkelt och genialt
Pizzadeg - en lite omständlig deg att göra men väl värd besväret
►
januari
Curryräkor med ris - lätt och hett en favorit hemma hos oss
Senapsgravad strömming - en god strömming till sillbordet
Inlagd gurka enligt Margit - mycket hållbar
Kronärtskockor på judiskt vis - avnjutes med vitt vin och ett nybakt vitt brytbröd
Jordnötssås - gott till lammspett
Kokosmjölk - oumbärlig till jordnötsåsen
Kräftsoppa - en spännande soppa både som förrätt och huvudrätt
Pollo alla Cacciatora - jägarkycklingen piggar upp vilken fredag som helst
Pasta puttanesca - en lättlagad och lite ovanlig pasta på våra bräddgrader
Renskavsgryta - enkel vintermat
Renskav med tomat och bönor - mustigt i vinterkylan
Vitlökschutey - god chutney rätt och slätt
Pasta all' arrabiata - en enkel och rasande god tomatsås
Salsa verde - gör något hett av höstens sista omogna tomater
Margareta Lunds blåbärskaka - ger dig en tripp till sensommarens fikabord
Margits julbröd - ett gott bröd som passar utmärkt till julskinkan, gravad lax och löjrom
Mjukt tunnbröd i stekpannan - prova dessa bröd till surströmmingen
Pitabröd "Khebs" - hemgjorda Pitabröd gör Renskavskebaben än godare
Kebab med renskav - en nordsvensk sydlänning som överraskar, renskavet ger Kebaben en överlägsen karaktär
Kladdkaka - inte det mest hälsosamma du kan vräka i dig en lördag kväll
Italienskt lantbröd 1 - ett mycket lättbakat matbröd
Pikanta sandsnäckor - strålande gott till kokt hälleflundra med mild vitvinsås och ris
Jordärtsskockssoppa
Mangopuré med chokladmousse
Kokt Hälleflundra med gräddig morot och fänkålssås
►
2007
►
december
Glögg - en väldigt god och lättgjord glögg
Lökkräm (Purée d'oignons) - en härlig variant på lök till köttbullarna
Ostgratinerad potatis - ett sätt att bli av med överbliven kokpotatis
Lever och broccolipasta - denna pasta äter mina levervägrande tonåringar med förtjusning, en av livets gåtor
►
november
Chili con carne - en god balanserad och lätt het Chili
Korvsoppa - en favorit bland barnen matig, lättlagad och nästan lika snabb som en pulversoppa.
Lammnackesoppa - en mild köttsoppa en kall höstkväll
Stekt lök med balsamvinäger
Pastasnäckor med curryräkor - snabblagad pasta med knuff
Pasta med spenat, ost och bacon - middag på en kvart
Rostade rotsaker
Grillad ananas - lika enkelt som gott
Grillad älgstek
Grönsallad
►
oktober
Bavette al limone
Stekta chiliräkor - heta och mumsiga
Torkad körsbärstomat - gott i sallad och som solitär
Mango och Papayasallad - gott som tillbehör till grillat kött
Dopp i kopp - ett norrbottniskt recept på mandelpotatis, här i version med saltströmming.
Fil & Fisk - en sällsamt raffinerad sommarlunch som överraskar
Vitlök och paprikasmör
Friterade salviablad - gott att smaska på som drinktilltugg eller bara för okynne
Blodpalt - en underskattad läckerhet från bondehushållets tid
Om matlagning
Mitt kokboksbibliotek
Om att baka...
Om att hacka och skära...
Om fisk och skaldjur...
Om grönsaker...
Om kryddning...
Om pasta...
Om ugnstemperaturangivelser i äldre recept
Om utrustning...
Om vin och sprit...
Sånt vi inte vill ha...
Menyer
Bläckfisk och grillad abborre
Den första höstmiddagen - med smak från skog och hagar
Elegant fiskmiddag
En full italiensk middag kräver en tom mage och gott om tid
En middag för lyckliga svin
En pasta och en frukt (1)
En pasta och en frukt (2)
En pasta och en frukt (3)
En pasta och en frukt (4)
En pasta och en frukt (5)
En traditionell Juldagsmiddag
En tvårätters vardagsmiddag
Fisk och skaldjursmiddag
Försommarvego
Julbord 2008 - tradition i förnyelse
Julbord 2011 - tradition i förnyelse
Julbord 2014 - tradition i förnyelse
Julbord 2015 - skit i traditionen gör en ny blandning
Julbord 2016 - tradition i förändring; tapasjulen
Nyårsmiddag 2016
Nyårsromantik för två - skaldjur och bubbel
Roslagsbuffé sommaren 2011
Sommarmiddag 1
Etiketter
Aubergine
Bacon
Basilika
Champinjon
Chili
Citron
Fänkål
Grädde
Gul lök
Havregryn
Ingefära
Kakaopulver
Kanel
Lamm
Lök
Mandel
Mango
Margarin
Mjölk
Morot
Musslor
Palsternacka
Paprika
Persilja
Potatis
Purjolök
Rabarber
Räkor
Rödlök
Sardeller
Schalottenlök
Sirap
Smör
Socker
Strömming
Sötmandel
Tomat
Tomatpuré
Vetemjöl
Vitkål
Vitlök
Vitt vin
Ägg
Äggula
Äpple
Kommentarer är stängda.