Stens kök

– gör det bättre själv

År: 2015 Sida 1 av 2

Gratinerade blåmusslor – lätt att göra, gott att äta

för 2 personer krävs

Läs hela receptet innan du börjar tillagningen!

1 nät blåmusslor
1 schalottenlök, finhackad
1 morot, finhackad
1 solo vitlök, finhackad
1 stjälkselleri, finhackad
en skvätt olivolja
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 bit parmesanost
salt och nymald vitpeppar

  1. Putsa och skölj musslorna i kallt vatten, ta bort allt synligt skägg. Släng musslor som inte sluter sig när du nackar på dem eller har sprucket skal.
  2. Hacka alla grönsakerna i lika stora bitar ca 2 mm stora kuber är lagom. Med en bra kniv är det inget problem.
  3. Hetta upp oljan i en hög vid kastrull och fräs alla grönsakerna, slå på vinet och sist i med musslorna. Lägg på ett locket sänk värmen och låt musslorna koka i 5 minuter.
  4. Sätt en collinder eller stort durkslag över en stor bunke och töm hela musselkastrullen i collindern.
  5. Diska ur kastrullen så att alla grönsaksbitarna är borta och slå sedan i musselspadet tillsammans med grädden och reducera ordentligt, du ska ha 1 – 1,5 dl kvar.
  6. Medan musselspadet reducerar tar du alla musslorna och slänger dem som inte öppnat sig. De resterande vrider du av locket och lossar musslan från skalet. Lägg sedan skalet med musslan i på ett ugnsfast serveringsfat, gör så med alla musslorna. Håll samtidigt ett öga på reduceringen, när den är färdig smakar du av med salt och peppar.
  7. Riv en ordentlig hög med parmesanost.
  8. När du lagt upp alla musslorna på fatet slår du en liten skvätt musselspad i varje mussla och toppar med lite parmesanost. Gratinera i varm ugn med övervärme till osten smält.
Gratinerade musslor

Gratinerade musslor

Servera med ett gott bröd till som du kan suga upp det goda musselspadet med. Till musslorna dricker du bubblande vatten eller dito vin väl kylt. Vatten utan konstiga smaktillsatser.

Det kan vara lättare att få musslorna att ligga still om du lägger lite lätt skrövlat aluminiumfolie i botten på fatet.

För att göra det hela lite mer matigt kan du med fördel servera friterade potatisar tillsammans med en skål majonäsdipp.

Mjukt tunnbröd (klådda) – med en ljuvlig seghet

Om du ska baka detta bröd var gärna två personer, en som kavlar och en som gräddar. Jag gräddar brödet i  en rostfri stekpanna men skulle föredra en liten 25 cm gjutjärnspanna.

Brödet har sitt ursprung i den typ av mjukt tunnbröd som bakades i Norrbotten när jag var barn, det kallades klådda. Då, för ungefär 50 år sedan, var mjölet proteinrikare (mycket gluten) jämfört med dagens slimmade variant. På den tiden gick det att få till ett segt tunnbröd bakat på rågsikt, men det tror jag är svårt idag med det mjöl du kan köpa i din vanliga butik. Därför har det bara en liten del rågsikt och istället mycket av det proteinrika Manitoba cream, vetemjöl special kanske kan fungera också men det har jag inte provat.

Detta bröd passar utmärkt med löjrom, surströmming, kallrökt skinka eller halstrad saltströmming och en isande kall pilsner. Äter du brödet direkt ur stekpannan ska du ha extrasaltet smör i ett tjockt lager som sedan kan rinna nerför handleden. Detta bröd äts inte på finkrogen utan helst framför öppna spisen med stor haklapp!

denna sats ger ca 40 bröd.

1 hg Rågsikt
9 hg Vetemjöl med hög glutenhalt t.ex. Manitoba Cream
9 hg Mellanmjölk om du tar vatten istället blir brödet segare.
2,5 – 3 gr nystött fänkål (eller efter behag), du kan också blanda fänkål och koriander.
20-25 gr färsk jäst
2-3 gr salt

Till kavlingen ska användas KORNMJÖL och inget annat.

  1. Värm degspadet fingervarmt.
  2. Stöt kryddorna
  3. Blanda mjölet och övriga ingredienser i degvätskan till en smidig deg som inte klibbar i hushållsassistenten (ca 3 min) eller för hand i en stor bunke. Var lite försiktig med mjölet så att degen inte blir för hård, det är lättare att sätta till mer mjöl än tvärtom.
  4. Låt degen jäsa länge (minst 60 min) i bunken övertäckt med plastfilm.
  5. Ös upp degen på det mjölade bakbordet, gärna diskbänken invid spisen, dela degen i ungefär 40 degämnen ca 40-50 gram styck. Väg dem gärna!
  6. Kavla ämnena i rikligt med kornmjöl och glöm inte att nagga dom, har du ingen naggkavel kan du nagga med en trägaffel eller dylikt,. Borsta bort överflödigt mjöl med mjuk borste. Bröden ska inte vara tjockare än ca 1 mm.

    Kavring pågår. Bröden ska vara ca 1 mm tjocka.

    Kavling pågår. Bröden ska vara ca 1 mm tjocka.

  7. Grädda direkt i het och torr stekpanna, vänd brödet 1 gång, torka ur stekpannan mellan varje bröd så att du inte gräddar i bränt mjöl = inte gott och dessutom slår brandvarnaren igång efter typ 10 bröd = jävligt jobbigt.
    Gräddning i stekpanna

    Gräddning i stekpanna

     

Bruschetta med räkor – självklar start på skaldjursmiddagen

till 4 personer

20 räkor, frysar eller färska
4 brödskivor av Baguette typ (på bilden Sångfröken oliv)
1/3 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta
lite olivolja
Isbergssallad mycket fint skuren
Räksåsen:
skalen från räkorna
1/2 gul lök
1 morot
vatten
frivilligt, 2 dl vitt vin
Crème fraiche (34%)
Chiliflakes

Börja med räksåsen:

  1. Skala räkorna och lägg räkorna i en sliten skål. Räkskalen en en bunke, använder du frysta räkor ta bort svarta räkhuvuden.
  2. Hetta upp en vid kastrull ordentligt och rosta räkskalen i den heta pannan, lägg i moroten och löken och slå på vatten och ev. vin så att det täcker. Låt det koka på medelvärme i 15-20 minuter.
  3. Sila räkavkoket genom ett durkslag och skölj ur kastrullen så att allt skal är borta ur pannan. Slå sedan tillbaka avkoket i kastrullen och reducera ordentligt, ska vara 3-4 matskedar kvar av högkoncentrerat räkavkok.
  4. Tillsätt Crème fraiche ca 0.5 dl och chiliflakes och rör om och hetta upp. Smaka av såsen det ska hetta till på tungan och balansera med lite mer Crème fraîche och chiliflakes om nödvändigt.
  5. Slå upp såsen i en liten kanna, det blir lättare att slå såsen på räkorna ur en kanna. Ställ åt sidan såsen kan med fördel serveras kall eller ljummen.
Broschettan på en Marimekkotalrik med tendentiöst mönster.

Broschettan på en Marimekkotalrik med tendentiöst mönster.

Bröden:

  1. Stek brödskivorna i lite olivolja i het stekpanna, det ska få lite färg och knaprig yta. Lägg dom på dubbelvikt hushållspapper med lite sugförmåga så att överflödig olja sugs upp.
  2. Gnid varje skiva med vitlöksklyftan.
  3. Placera en bädd av finskuren Isbergssallad på varje brödskiva. Lägg fem räkor på varje Isbergsbädd toppa med lite chilihack.
  4. Placera varje brödbit på en liten talrik och slå på lite av räkspadet.

Njut!

Du kan med fördel blanda i lite väldigt finskuren Radicchio Rosso med Isbergssalladen Med sin beska skänker den lite med karaktär i botten.

Dryckesförslag något bubbligt vin eller vatten utan smaktillsats.

Linguine ai frutti di mare – skaldjurspasta, en vardagslyx

2 portioner (läs igenom receptet innan du börjar, det är många moment med det går ganska fort och är väldigt enkelt att laga)

20-25 Hjärtmusslor (hittade en liten förpackning förkokta på ICA)
10 Pilgrimsmusslor delade
5 Stora räkor delade (helst råa, finns ofta i asiatiska butiker)
1 stor schalottenlök finhackad
1/2 stor solovitlök finhackad
1 frp små tomater (så söta du hittar)
Chiliflakes eller en halv finhackad röd chili
1,5 dl vitt vin
1 dl grädde
en skavätt olivolja till stekningen
salt och nymald vitpeppar
200 gr linguine pasta eller bavette
vatten och salt till pastakoket

  1. Tina räkor och pilgrimmer skala räkorna salta dem försiktig (om du har färdigkokta räkor skala men salta inte*), hacka sedan schalottenlök och vitlök. Dela tomaterna, hacka chilin. Torka av tökorna och pilgrimerna de ska vara helt torra.
  2. Hetta upp oljan det ska vara ordentligt hett men inte så att det ryker om oljan, Du kan se på oljan om den börjar bli het den bildar som mönster och rör sig i pannan.
  3. Sätt på pasta vattnet, glöm inte att salta!
  4. Fräs räkorna och pilgrimerna i den heta oljan helt snabbt och plocka sedan upp dem och lägg i en skål.
  5. Sänk värmen något och i med löken i pannan och därefter vitlöken, slå på vinet och koka upp, därefter hjärtmusslorna och koka dem till de öppnar sig. Plocka upp dem eftersom och lägg dem tillsammans med räkorna.
  6. Nu är det lagom att lägga pastan i det kokande vattnet, då blir pastan och skaldjurssåsen färdig samtidigt (det tar typ 8 minuter att koka torkad linguine, använder du färsk pasta får du vänta något med pasta koket.
  7. När alla hjärtmusslorna är öppna och ur pannan lägger du i tomthalvorna koka dem en lien stund och slå sedan i grädden (och ev räkspad) koka ner det till en lite krämig konsistens. Smaka av med salt peppar och chili, det ska finnas ett litet bett i såsen. Lägg i skaldjuren och planta om medan de hettas upp. Lyft över den färdigkokta pastan i skaldjurssåsen och blanda väl, servera GENAST!

Dryck, en väl kyld pilsner eller bubbelvatten utan fåniga smaktillsatser eller ett mustigt rödtjut, det är nästan aldrig fel med Amarone.

*om du använder färdigkokta räkor gör ett litet avkok på räkskalen, fräs skalen i lite olja i het panna lägg i en halv liten gul lök med skal, en liten morot i bitar, skå på typ  2 dl vatten. Koka några minuter och sila av, reducera sedan fonden, ordentligt (koka bort 75% typ). Denna räkkoncentration sätter sedan fart på din pastasås. Var i detta fall JÄVLIGT FÖRSIKTIG med saltet.

Blodplättar – en numer tyvärr sällsynt delikatess på våra matbord, skall avnjutas absolut nystekta och frasiga.

½  liter nötblod (somliga säger att renblod är att föredra)
2 ½ dl svagdricka, porter eller mörkt öl
4 dl grovt rågmjöl
1 gul lök
100 gr smör
½ msk salt
1 krm mortlade nejlikor
½ tsk mortlad kryddpeppar
1 krm vitpeppar
1-2 tsk timjan

  1. Sila blodet och blanda det med svagdrickan
  2. tillsätt rågmjölet under kraftig vispning
  3. fräs lökhacket utan att det får färg och blanda ner det i smeten
  4. smält resten av fettet och blanda ner även det tillsammans med kryddorna och saltet

Gör ett stekprov i stekpanna eller plättlagg, jag tycker bäst om när plättarna är stora och frasiga i ytterkanterna, är smeten för hård späd med mer svagdricka. Serveras med rårörda lingon eller lingonsylt. Gott grönt till blodplättarna är också finrivna morötter och fint skuren vitkål.

 

Variant 2 (lite enklare och nästan lika god)

Till 4 personer:
½ l blod, fruset eller färskt
½ l vatten eller buljong
4 dl mjöl, mest vete men man kan ta lite rågsikt (cirka 1,5 dl) om man vill
salt
matfett att steka i (extrasaltet smör är godast)

lingonsylt till servering

Rör ihop blod och vatten, vispa sedan ner mjölet och salt, stek i så het panna som smöret tillåter. Servera genast direkt ur pannan.

Äppelros – slå dina vänner med häpnad

3 äpplen (räcker till 6 rosor)
1 ark smördeg
2-3 msk aprikosmarmelad
Kanel
1/2 Citron
Vatten
Florsocker

Det finns ingen bättre instruktion till detta än följande YouTube klipp.

Åppelros

Du serverar nygräddat med vaniljsås

Julpralin – en pralin att avnjuta med slutna ögon

Mörk choklad
Torrostade hasselnötter
Ingefärssirap recept här
Chokladkräm recept här

Appliceringspensel

Appliceringspensel

Knäck- eller små aluminiumformar
5-6 mm bred appliceringspensel

  1. Torrosta hasselnötterna i en stekpanna
  2. Smält chokladen över vattenbad eller i micro. (Om du kan temperera chokladen så gör gärna det det blir snyggare då, sök på YouTube där kan du hitta tips på hur du gör.)
  3. Pensla formarna med den varma chokladen, det ska vara ordentliga chokladväggar. Ställ att svalna.
  4. När chokladen stelnat lägger du en hasselnöt i varje, droppa i lite ingefärssirap i varje form med en tesked. Toppa/förslut varje pralin med chokladkräm. Ställ pralinerna att svalna på svalt ställe.
Pralinbygge 1

Pralinbygge 1

Pralinbygge 2

Pralinbygge 2

Pralinbygge 3

Pralinbygge 3

Chokladkräm – som bomull för själen

1 dl Vispgrädde
25 gr smör
3/4 dl socker (prova gärna muscovadosocker ljust eller mörkt)
175 gr mörk choklad minst 70% bruten i bitar

  1. Sätt grädde och smör i en kastrull, värm, det får inte koka
  2. Ta kastrullen från värmen och rör i sockret
  3. Tillsätt chokladen några bitar i taget och rör till det löst sig.

Du kan krydda smeten med färsk chili, någon likör, krossad kardemumma, kanel, ingefärspulver eller pepparmintsolja  mm.

Du kan göra tryfflar av denna kräm eller bred den på en kaka.

Ingefärssirap – ett användbart misslyckande

Jag drabbades av en oemotståndlig lust att pröva med att sylta ingefära. Ingefäran blev trådig och hemsk men sirapen zoom den liger i underbar. Den går att använda som krydda i praliner, som sötning i fruktsallad eller droppa över en sockerkaksskiva och serveras med grädde.

Gör så här:

1 stor bit färsk  ingefära, skalad och skuren i mindre bitar
Vatten, 1 tsk salt / lit. vatten
Sockerlag:
3 dl socker (gärna rörsocker)
1 1/4 vatten
2 msk sirap (ljus)
2 hela kryddnejlikor
1 bit hel kanel

  1. Lägg ingefärsbitarna i en kastrull och slå på vatten + 1 tsk salt/lit. vatten. Vattnet måste täcka ingefäran ordentligt. Koka i 2 timmar under lock. Sila upp och låt ingefäran ånga av medan du gör i ordning lagen
  2. Koka upp alla ingredienserna till lagen, se till att sockret löst sig. Lägg i ingefäran och koka i 40 – 60 minuter på svag värme under lock.
  3. Häll upp i rena varma och torra burkar. Kan förvaras i kylen länge.

Gillar du trådig ingefära är detta perfekt. Annars har du en underbar ingefärssirap med ett drag av kanel och nejlika att använda på de mest skiftande ställen.

Lammlägg i vacumpåse – sjunger långsamhetens lov

kvantiteterna är per vacumpåse = en stor portion

Lammlägg med tillbehör i vacumpåse

Lammlägg med tillbehör i vacumpåse

1 lammlägg
1 fläskbit, rökt och rimmad
1/2 solovitlök
1/2 morot
1 kvist färsk rosmarin
1 lagerblad
5 svartpepparkorn
en nypa flingsalt

 

 

  1. Lägg allt i en vacumpåse, var noga med att känna efter vassa kanter på lammlägget, om det finns avlägsna det. Det kan göra hål på påsen och då blir det inte kul.
  2. Förslut vakuumpåsen i en vakumsugen, om du inte har någon kanske det finns hos den mataffär som kanske kan hjälpa dig!
  3. Sätt påsarna i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker.
  4. Sätt in kastrullen i ugnen som ska hålla ca 80° C, låt det stå i typ 8 timmar i ugnen.
  5. Slå bort vattnet med låt påsarna ligga kvar i kastrullen medan du friterar brysselkålen. Sprätta upp påsen och lägg upp.

Svampsås (till 4 personer)

1/2 påse torkad Karljohansvamp
ca 300 gr champinjoner
Smör till stekning
Grädde
Timjan
Nymald svartpeppar
en nypa salt

  1. Klipp den torkade karljohansvamen i mindre bitar och blötlägg den i vatten.
  2. Bryt söner champinjonerna och fräs dem på medelvärme i smör
  3. När du dycker att scampinjonerna har sjunkit ihop tillsätter du karljohansvampen inkl blötläggningsvattnet. Låt det koka ihop men det ska inte torrkoka,
  4. Slå på grädde ca 3 dl och låte småputtra så att det bli simmigt, smaka av med salt peppar och torkad timjan. Såsen blir ganska fast och mattande så du behöver inte tycke pär portion.
Frasiga brysslar!

Frasiga brysslar!

Till detta serverar du friterad brysselkål. Om du inte vill tillhöra LCHF människorna kan du alltid ha rundsekt potatis, potatismos eller pressad potatis till läggen, men då får du göra mer sås då potatis kräver en blötare miljö får att trivas i gommen.

 

 

 

Ett passande vin är Albe Barolo, det är lite dyrt med fruktat gått.

Kikärtsbröd – saftigt och gott

Kikärtsbröd på gång

Färskt bröd på gång

1 burk kokta kikärter
5 dl vatten
1 påse torrjäst eller 1 pkt jäst
2-3 tsk salt
1/2 dl rapsolja
ca 1 msk honung eller ljus sirap
5 dl fint rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream

  • Mixa kikärterna i hälften av vattnet, det ska bli en helt slät vätska, blanda i resten av vattnet
  • Värm kikärtsvattnet till den temperatur som passar din jäst (färsk 38°, torrjäst 45°) använd termometer!
  • Sätt jästen i en degbunke eller i hushållsassistentens degskål tillsätt det varma kikärtsvattnet
  • Tillsätt olja, salt, honung/sirap rågmjölet och hälften av vetemjölet. Arbeta successivt in resten av vetemjölet (använder du Manitoba Cream arbeta länge!). När degen släpper kanterna är den färdig , tillsätt då inget mer mjöl. Jag kör assistenten i minst 10 minuter efter mjölmaximum. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  • Häll upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen helt kort. Forma 12-15 små bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, Jäs ytterligare 30 minuter övertäckta. Du kan skåra bullarna när de jäst färdig och ska in i ugnen.
  • Sättugnen på 225° C
  • Grädda i ca 15 minuter, låt bullarna svalna på galler och täck dom inte.
Kikärtsbrödstoppen

Kikärtsbrödstoppen

Potatis- och Morotslåda – helt enkelt glasklart

Inbjudande potatis och morotslåda

Inbjudande potatis och morotslåda

10-15 medelstora skalade potatisar
4-5 medelstora morötter
2-3 solo vitlökar
några kvistar färsk rosmarin eller timjan
Oliv- eller rapsolja
Flingsalt och nymald svartpeppar

dela potatisen halvstora bitar, moroten 4 cm långa stavar delad i 2-4 delar, dela vitlöken i halvstora klyftor och repa av rosmarinbladen

koka potatisen och moroten mjuka (men koka inte sönder potatisen)

slå av potatisvattnet genom ett durkslag (collinder) och låt det ånga av

smörj en lådpanna med olja och vänd över potatisen och morötterna fördela vitlöken och rosmarinen och blanda om. Strö rikligt med flingsalt och peppra ordentligt, ringla över olja över allt samman och gratinera i mitten av ugnen som ska vara het. Det är klart när du har en krispig yta och topparna är ordentligt bruna utan att vara brända.

Maräng – oemotståndlig goding

Maränger är lätta att göra själv och du kan göra dem på en liten sats på äggvitor du fått över när du serverat t.ex Carbonara. Har du många äggvitor blir det mycket socker har du få mindre, använd sockerförståndet.

äggvita(or)
socker

  • vispa äggvitan till hårt skum
  • vänd ner sockret

torka i 80 – 100 grader varm ugn under lång tid, gärna över natten. Ugnsluckan på glänt. Ätes till glass med chokladsås…

Borlottisallad – i stället för potatis eller servera som huvudnummer

Bönsallad med granatäpple3 burkar färdigkokta bönor, jag använde stora vita, cannelonibönor och borlottibönor
1 påse babyspenat1 påse mangoldskott
1 stor solovitlök, finhackad
1 knippe vårlök, skuren i 5 mm skivor
1 bit ingefära, finhackad
1 röd eller grön chilifrukt, fint skuren
1 granatäpple
en nypa salt
dill
citron
1 näve grovt hackade valnötter (kan uteslutas)
2 pkt fetaost
rapsolja och smör till stekning

  1. börja med att skära och hacka vitlök, vårlök, ingefära, chili och dill
  2. mosa fetaosten grovt
  3. kärna ur granatäpplet över en trådsil med bunke, du ska ha saften kvar
  4. skölj bönorna och stek dom i omgångar i olja och smör i ganska het panna, lägg direkt i serveringsskålen
  5. vänd spenat och mangold i den heta pannan med lite olja (helt snabbt), lägg ovanpå bönorna i serveringsskålen fördela granatäppelkärnorna över fetaosten över salladsbladen
  6. svetta vitlök, vårlök, ingefära och chili i lite het olja, slå på granatäpplesaften och lite pressad citron (kan behövas en extra slatt olja) och en nypa salt ge det ett snabbt uppkok, lägg i den hackade dillen och slå över salladen och blanda

Servera genast denna bönsallad kan du servera som solitär eller ha till grilla fisk eller kött, serverar du dövsalladen till en vegan ta då bort smöret och servera fetaosten vid sidan om.

Sparris (tempurafriterad) – vårens primör

Ett knippe sparris
Tempuramjöl
Vatten
Olja till fritering
Salt

  1. bryt av den träiga delan av sparrisen och dela sedan sparisen på mitten
  2. blanda tempurasmeten inligt insturktionen på påsen (Tempuramix finns att köpa i asiatiska affärer)
  3. Värm oljan till 180-190°
  4. doppa sparrisen i tempura mixen och fritera några minuter i omgångar (lägger du i för många blir oljan för kall)
  5. ta upp med hålslev och låt ligga en minut eller två på hushållspapper

Servera den krispiga sparrisen tillsammans med lite majonäs chilikryddad till exempel, majonäsen slår du själv

 

Sida 1 av 2

eXTReMe Tracker