Oxkind (1 oxkind räcker till 2 pers)
1 morot
1 liten palsternacka
1 gul lök
1-2 vitlökar
1 kvist rosmarinkvist
1 lagerblad
några svartpepparkorn
en nypa grovt havsalt
ett gott fylligt rödvin (utan vaniljtoner)

Såsen:
rödvinsbuljongen
tomatpure
saltpeppar
ev lite honung eller moskavadosocker
smör
salt, nymalen peppar
finklippt gräslök eller persilja till dekoration

1 stekpåse

  1. putsa grönsakerna och skär dom i bitar, torka av oxkinderna
  2. lägg grönsakerna, oxkinderna och alla kryddorna i stekpåsen
  3. slå på rödvinet så att det täcker, pressa ut all luft ur påsen och förslut
  4. lägg stekpåsen i en stor kastrull och fyll på med vatten så att stekpåsen omsluts av vattnet
  5. ställ allt i ugnen i strax under 100° och låt det stå i 9-12 timmar, häng en termometer på kastrullkanten vattnet ska hålla en temperatur runt 60-70
  6. ta ut kastrullen och sila rödvinsbuljongen, slå in köttet i folie och lägg åt sidan, släng grönsakerna

Såsen

  1. koka ner rödvinsbuljongen några minuter och tillsätt lite tomatpure och eventuell sötning
  2. smaka av med salt och peppar, håll såsen varm
  3. precis innan du ska servera rör du ner kallt smör så såsen blir krämig

Skär oxkinderna i ca 2 cm tjocka skivor (om de hunnit bli för kalla kan du värma dem försiktigt i micron) servera med tryffelpotatispuré.

Tryffelpotatispuré:

mandelpotatis
tryffelsmör eller tryffelolja
mjölk
schalottenlök eller salladslök finkackad
en kvist timjan
salt

  1. skala och koka mandelpotatisen i lätt saltat vatten, koka inte sönder potatisen
  2. koka undertiden upp mjölken med löken och timjankvisten
  3. slå bort kokvattnet från potatisen och låt den ånga av några minuter, sila av mjölken
  4. pressa potatisen och rör ner tryffelsmöret och den varma mjölken tills moset fått önskad hårdhet, smaka av med salt