2-4 pers (ett recept från den anrika vegetariska restaurangen Cranks i London numer har de flyttat ut på landsbygden)
2 medelstora auberginer
1 stor gul lök
50 g smör eller margarin
175 g svamp
1 krossad vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja
100 g (3 dl) riven cheddar
salt & peppar efter smak
- Skär auberginerna mitt itu på längden och gräv ur innanmätet med en sked men lämna en ”vägg” på ca 1 1/2 cm runt om.
- Strö salt över skalen och ställ dem åt sidan.
- Hacka det urgröpta köttet grovt och hacka även lök och svamp.
- Smält smöret och fräs auberginetköttet och löken tills löken är genomskinlig.
- Tillsätt svampen och koka ytterligare i 2 minuter.
- Tag kastrullen från värmen och rör ner övriga ingredienser.
- Skölj av och torka skalen.
- Lägg dem på ett smort ugnsfast fat och fyll dem med blandningen.
- Häll 1 msk vatten över varje skal och grädda i 200° varm ugn i ca 45 min till skalen är mjuka och fyllningen gyllenbrun.
Att njutas som det är eller servera med t.ex. klyftstekt potatis. På höstkanten går det naturligtvis utmärkt att använda Karljohansvamp, kantareller eller annan skogssvamp.
Kommentarer är stängda.