4 portioner
1 1/2 kg färska musslor
1 stor solo vitlök (eller 5 vitlöksklyftor)
1 liten finhackad morot (2 mm kuber)
1 msk smör
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1 tsk salt
vitpeppar
bladpersilja
- rengör musslorna noga och ta bort allt skägg. Släng de musslor som är trasiga eller inte sluter sig.
- finhacka vitlöken och moroten
- fräs vitlöken och moroten i smöret, häll på vinet och grädden, salta och peppra och koka upp (stormkoka)
- koka musslorna på högsta värme i ca 5 min, då har musslorna öppnat sig, släng de som inte är öppna.
- strimla persiljan och strö den över musslorna.
Servera med pommes frites eller stripes, fritera egna eller köp färdiga som du värmer enligt förpackningens anvisningar. Ett måste till Moules Frites är hemgjort majonäs t.e.x. smaksatt med lite Dijon senap att doppa pommes frites i.
Majonäs:
1-2 äggulor
1-2 tsk Dijon senap
1 1/2-3 dl olivolja eller rapsolja
några droppa vitvinsvinäger eller citron
salt och vitpeppar
Alla ingredienser ska ha samma temperatur. Rör ihop äggulor, senap, vitvinsvinäger och häll sedan ner oljan i en tunn stråle under kraftig vispning till du får önskad konsistens på majonäsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Överblivna musslor och spad, med vitlöks- och morotshack, blir en utmärkt liten pastasås t.e.x. till spaghetti eller linguini. Kan vara en god idé att då reducera musselspadet en aning.
Kommentarer är stängda.