Lammnackekotor
gul lök
lagerblad
salt
svartpeppar
grönsaker till ätandet tex potatis, broccoli, fänkål, purjolök, morot, selleri
När jag på hösten köper ett helt grovstyckat lamm kommer lammets nacke i två bitar, då skär jag bort köttet från nackbitarna och skär det i småbitar till grytkött. Kvar blir två ganska stora knotiga skelettdelar med rätt mycket kött kvar, dessa två bitar tar jag till huggkubben och medelst hammare och morakniv delar kota för kota.
- Lägg dessa kotor i kokande lättsaltat vatten tillsammans med lagerblad och pepparkorn och låt småputtra i 3-4 timmar
- sila buljongen och pilla bort allt kött från benen, ställ köttet åt sidan så länge
- lägg en gul lök, ett par morötter och 5-6 vitlöksklyftor i buljongen, fyll på med vatten om det behövs, låt småputtra 1 timme
- medan grönsakerna kokar, gör i ordning de grönsaker du tänker ha i soppan, tex potatis, broccoli, fänkål, purjolök, morot, selleri allt efter kylskåp och tycke
- sila buljongen och släng de urkokta grönsakerna
smaka av buljongen salta och peppar om det behövs
lägg i de iordninggjorda grönsakerna efter deras beräknade koktid så att allt blir färdigt samtidigt, grönsakerna ska vara kokta men med tuggmotstånd, sist lägger du ner lammköttet.
Du har nu en mild och mycket god soppa som mycket väl låter sig avnjutas med ett glas Chablis
Kommentarer är stängda.